1000 Najvećih
StoryEditor

1000 najvećih: Gordan Kolak, Končar - Teško je predvidjeti daljnja kretanja na tržištu, čak i kratkoročno

04. Srpanj 2022.
Gordan Kolakfoto Cropix

Čelnike najvećih kompanija pitali smo kakvom se strategijom suočavaju s posljedicama pandemije, inflacijom i šokovima posljednjih mjeseci, maksimiraju li i dalje zalihe, kako podnose poskupljenja energenata, sirovina, prijevoza… a i što očekuju da će se događati s cijenama. Odgovarali su i na pitanje što će najviše utjecati na rezultate iduće godine, a i pripremaju li se i kako za recesiju...

Nakon dvije pandemijske godine ratni događaji u Ukrajini donijeli su novu nestabilnost. Rat zasad nema izravan materijalni utjecaj na naše poslovanje, ali može biti mnogo indirektnih posljedica. Sve to mogli bi biti čimbenici za novu globalnu gospodarsku krizu. Unatoč tako ozbiljnim tržišnim poremećajima ulaganja u elektroenergetiku ne smiju stati, već trebaju imati prioritet kako bi se postupno rješavali problemi s energentima i smanjila ovisnost o Rusiji.

U protekle dvije godine znatno smo povećali volumen poslovanja, ali istodobno smo svjedočili znatnom porastu cijena, poglavito u dijelu koji se odnosi na transformatorski program. Tijekom drugoga kvartala ove godine situacija na tržištu dodatno je eskalirala rastom cijena energenata. Sve to utjecalo je na znatno povećanje potrebnoga radnog kapitala. Nastojimo osigurati kontinuiranu dobavu kako bismo izbjegli zastoje u proizvodnji i pojačati svoje zalihe.

Končar za dio energenata kojima se koristi, primjerice za električnu energiju, ima dugogodišnje ugovore koji su na snazi još dvije godine. Za dio energenata, poput plina, u tijeku su pregovori kako bi se u ovoj nezavidnoj situaciji sa stabilnim opskrbljivačem pokušala ispregovarati što povoljnija cijena.

Proveli smo potrebne analize i simulacije te očekujemo određen utjecaj povećanja cijena energenata na Končarovo poslovanje. Istodobno ulažemo u vlastitu samodostatnost i smanjenje svoga ugljikovog otiska, pa je tako u tijeku gradnja triju novih integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima Končarevih tvornica, nakon čega će tvrtka postati otpornija na buduće slične krize. Na tržištu trenutačno vlada osjetna neizvjesnost, ponude za dobavu materijala i dalje su s kratkim rokovima valjanosti, zbog čega je teško predvidjeti daljnja kretanja na tržištu, čak i kratkoročno.

U ovom trenutku nezahvalno je davati procjene kretanja cijena energenata s obzirom na to da one u velikoj mjeri ovise o geopolitičkoj situaciji i političkim odlukama. Ne može se očekivati povratak na stare cijene, ali nadamo se stagnaciji i stabilizaciji cijena energenata te pratimo njihovo kretanje na burzama. Očekujemo da će okolnosti u kojima poslujemo već neko vrijeme na neki način utjecati i na konačnu cijenu naših proizvoda i usluga. Poznato je kako se od elektroenergetike u razdoblju pred nama mnogo očekuje, prije svega radi jačanja energetske tranzicije prema 'zelenom i pametnom'.

Klimatska neutralnost i dalje je imperativ, što zahtijeva znatna ulaganja u pametne mreže i obnovljive izvore. Imamo veliku priliku još više iskoristiti postojeće trendove te očekujemo Končarovo daljnje jačanje u zelenoj tranziciji. Dodatno smo se prošle godine ulaganjem u temeljni kapital uključili u proces dokapitalizacije Dalekovoda, koji je početkom ove godine uspješno završen.

Komplementarnost Končarova i Dalekovodova proizvodnog programa omogućit će proširenje portfelja usluga i cjelovitih rješenja te povećati udio prihoda od izvoza. Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima ostvarenima u prethodnoj godini, koji su dodatno financijski ojačali poziciju Grupe, i niskoj razini zaduženosti možemo minimizirati posljedice inflacije i rasta kamatnih stopa.

19. travanj 2024 13:39