Aktualno
StoryEditor

Europske burze pod pritiskom uoči odluka Feda

21. Rujan 2022.
wall street

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači nesigurni uoči odluka i poruka čelnika američke središnje banke o inflaciji, kamatama i gospodarskom rastu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,21 posto, na 7.307 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,60 posto, na 12.594 boda, a pariški CAC 0,52 posto, na 5.948 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,4 posto, izgubivši sve jučerašnje dobitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,6 posto.

Ulagače je pokolebao jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones skliznuo je 1,01 posto, dok je S&P 500 pao 1,13, a Nasdaq indeks 0,95 posto.

Oštar pad cijena dionica posljedica je nesigurnosti ulagača uoči odluka i poruka čelnika središnje banke s dvodnevne sjednice, koja završava u srijedu.

Većina analitičara očekuje da će Fed ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, no nakon što su prošloga tjedna podaci pokazali da je u kolovozu u SAD-u inflacija bila viša od očekivanja, špekulira se da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

Fed će, također, na ovoj sjednici ažurirati svoje projekcije o inflaciji, nezaposlenosti, gospodarskom rastu i kretanju kamatnih stopa.

- Tržište je, čini se, pozicionirano za povećanje kamata od 0,75 postotnih bodova. No, procjene o visini kamata na kraju godine, a očekujem negdje oko 4 posto, i komentari o gospodarskoj situaciji bit će ključni za daljnji smjer tržišta - kaže Taylor Nugent, ekonomist u National Australia Bank.

Ovoga su tjedna na rasporedu sjednice čak 13 središnjih banaka u svijetu, a od većine njih očekuje se povećanje kamata zbog visoke inflacije, među ostalim, u Švicarskoj, Engleskoj i Južnoj Africi.

Švedska središnja banka iznenadila je jučer odlukom o povećanju kamata za cijeli postotni bod i najavila je daljnje zaoštravanje monetarne politike u idućih šest mjeseci.

Iznimka je, međutim, japanska središnja banka, koja će ovoga tjedna najvjerojatnije zadržati labavu monetarnu politiku kako bi podržala rast gospodarstva.

19. travanj 2024 22:59