Aktualno
StoryEditor

Pad njemačkog izvoza u Kinu i Rusiju

22. Studeni 2022.
foto Shutterstock

Njemački izvoz u Rusiju i Kinu osjetno je smanjen u listopadu, pokazali su u utorak preliminarni podaci statističkog ureda.

Njemački izvoz u Rusiju više je nego prepolovljen u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kliznuvši na milijardu eura, objavio je preliminarno Destatis u izvješću o izvozu u skupinu "trećih zemalja".

Izvoz u Kinu pao je oko osam posto, na 8,6 milijardi eura, odražavajući strogu kinesku politiku nulte tolerancije prema covidu 19 koja je utjecala na gospodarsku aktivnost, procjenjuje Destatis.

Značajno je pak porastao izvoz u SAD, glavno odredište, za 28 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad, na 13,9 milijardi eura. Rast je ipak blaži nego u rujnu kada je na godišnjoj razini poskočio za 43,7 posto.

Izvoznici profitiraju od slabijeg eura u odnosu na dolar, što pojeftinjuje njihovu robu za kupce u SAD-u.

Znatno je u listopadu na godišnjoj razini porastao i izvoz u Britaniju, za 10,2 posto.

Prilagođen za kalendarske i sezonske učinke, njemački izvoz u zemlje izvan EU-a pao je u listopadu za 1,6 posto u odnosu na rujan kada je bio porastao jedan posto. Vrijednost izvoza iznosila je u prošlom mjesecu 61,2 milijarde eura

U odnosu na prošlogodišnji listopad porastao je prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima za 15 posto, nakon 20,3-postotnog skoka u rujnu.

25. travanj 2024 23:40