Aktualno
StoryEditor

Wall Street porastao nakon Powellovih komentara o kamatnim stopama

01. Prosinac 2022.
Wall Street

 Na Wall Streetu su cijene dionica snažno porasle jer je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da slijedi usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa, možda već od prosinca.

Dow Jones porastao je 2,18 posto, na 34.589 bodova, dok je S&P 500 skočio 3,09 posto, na 4.079 bodova, a Nasdaq indeks 4,41 posto, na 11.468 bodova.

Snažan skok indeksa zahvaljuje se Powellovoj poruci da bi već od prosinca Fed mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Stoga sada većina analitičara očekuje da će središnja banka u prosincu povećati kamate za ‘samo‘ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, poručio je Powell, no upozorio je i da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji.

- Unatoč nekim obećavajućim naznakama, pred nama je još dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cijena - rekao je Powell u govoru na Brookings institutu.

Upozorio je i da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući ona do koje će razine trebati povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

- Tržište je Powellov govor pratilo bez daha, čekajući odgovore na pitanja o trajanju i intenzitetu Fedova zaoštravanja. Nije ih dobilo, no sve što podržava nadu da će Fed biti manje agresivan, pozitivno je za dionice, barem kratkoročno -  kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

A da Fed može usporiti tempo povećanja kamata pokazali su i jučer objavljeni podaci s američkog tržišta rada. Agencija ADP izvijestila je da je u studenome broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 127.000, dok su analitičari očekivali oko 200.000.

Ti podaci pokazuju da se zbog visokih kamata smanjuje potražnja za radnom snagom, što bi trebalo pridonijeti usporavanju rasta plaća i inflacije.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice velikih tehnoloških kompanija, koje su prethodnih dana bile pod pritiskom.

Tako je cijena Nvidie skočila više od 8 posto, Tesle 7,7, Microsofta više od 6, a Applea gotovo 5 posto.

Zahvaljujući jučerašnjem skoku, indeksi su povećali dobitke u studenome. Tako je u proteklom mjesecu Dow Jones porastao 5,7, S&P 500 5,4, a Nasdaq indeks 4,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, na 7.573 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 posto, na 14.397 bodova, a pariški CAC 1,04 posto, na 6.738 bodova.

18. travanj 2024 08:19