Biznis i politika
StoryEditor

Banke dovršile proces prilagodbe poslovanja na euro

02. Siječanj 2023.
foto Shutterstock
  • Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom tečaju određenim zakonskim rješenjem 
  • Do 15. siječnja je obustavljena naknada za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na bankomatima 

Banke su uspješno završile postupak prilagodbe poslovanja i svojih usluga na euro u skladu s unaprijed najavljenim terminskim planovima. Neposredno nakon ponoći 1. siječnja 2022. banke su omogućile usluge korištenja kartica i bankomatske mreže, a od danas, 2. siječnja, sve usluge banaka dostupne su klijentima, stoji u priopćenju Hrvatske udruge banaka.


Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom tečaju određenim zakonskim rješenjem. Klijenti banaka mogu nesmetano obavljati plaćanja debitnim i kreditnim karticama te je dostupno mobilno i Internet bankarstvo. Tijekom dana s radom su započele i poslovnice banaka, a oko 2.700 bankomata je softverski prilagođeno, opskrbljeno gotovinom i spremno za isplatu euro novčanica. 


Očekuje se da će svih četiri tisuće bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja ove godine. Također, do 15. siječnja je obustavljena naknada za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na bankomatima u Republici Hrvatskoj, a kartu aktivnih bankomata koja se ažurira na dnevnoj razini klijenti mogu pronaći ovdje. 

U HUB-u napominju i da će bankomati do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivat će i novčanice od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura. Nakon 1. travnja bankomati će postupno početi isplaćivati i druge apoene, ovisno o procjeni i poslovnoj politici pojedine banke.


Od 1. siječnja 2023. je započelo razdoblje dvojnog optjecaja, koje će trajati 14 dana, odnosno do 14. siječnja 2023. u 24 sata. Tijekom tog razdoblja prilikom gotovinskih transakcija istodobno će se, uz euro, moći koristiti i gotov novac kune kao zakonsko sredstvo plaćanja. Preporuka građanima je da koriste mogućnost kartičnog plaćanja te da, kad god je moguće, plaćaju eurima kako bi trgovcima olakšali proces prilagodbe.


Podsjećaju, banke, Fina i Hrvatska pošta će svim potrošačima, bez naknade, zamjenjivati gotov novac kune za gotov novac eura, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, i to do najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji, tijekom cijele 2023. godine. 

Hrvatska narodna banka počinje od sljedeće, 2024. godine, bez naknade mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom tečaju konverzije i to kovanice kune (uključujući lipe) do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja. Naglašavamo kako sukladno propisima Hrvatska narodna banka prije 1. siječnja 2024. ne zamjenjuje gotov novac kune za gotov novac eura.  

Sve usluge dostupne

Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb i Hrvatska poštanska banka prve su izvijestile da su uspješno provele postupak prilagodbe sustava na euro ta da su sve bankarske usluge dostupne klijentima.

Klijenti Zagrebačke banke mogu nesmetano obavljati sva plaćanja debitnim i kreditnim karticama za individualne i poslovne korisnike, navode iz te banke.

U potpunosti je dostupno on-line bankarstvo putem mobilne aplikacije i interneta (m-zaba i e-zaba) za individualne i poslovne korisnike kao i API namjensko sučelje Banke putem kojeg se provode aktivnosti inicirane od strane drugih pružatelja platnih usluga. Sve poslovnice Zagrebačke banke 2. siječnja otvorene su za rad s klijentima.

Bankomate Zabe klijenti mogu nesmetano koristiti, a popis dostupnih bankomata Zagrebačke banke koji isplaćuju eure nalazi se ovdje.

- Proces uvođenja eura jedan je od najzahtjevnijih projekata s kojima su se banke u Hrvatskoj ikada susrele. Shvaćajući svoju odgovornost i ulogu, Zagrebačka banka je projekt uvođenja eura stavila na primarno mjesto, odvojivši velike tehničke, ljudske i financijske resurse, kako bi građani i pravne osobe raspolagali svojim likvidnim sredstvima u eurima, a platni promet funkcionirao u novoj valuti. Koristim priliku zahvaliti našim klijentima na razumijevanju i strpljenju. Također zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te našim partnerima koji su u Zabi pridonijeli uspješnoj realizaciji euro projekta - istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Složen i zahtjevan projekt

I PBZ navodi kako su uspješno proveli uvođenje eura. Kao što je i planirano PBZ poslovnice su danas, 2. siječnja  otvorene sukladno redovnom radnom vremenu. - Naši klijenti, građani i poslovni subjekti mogu nesmetano koristiti sve kartične usluge, bankomate i PBZ digitalno bankarstvo. Također, podsjećamo da do 15. siječnja 2023.  građani mogu bez naknade podizati gotovinu debitnom karticom na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj a najbliži aktivni bankomat za isplatu eura mogu pronaći pomoću karte na https://bankomati.hub.hr/

- Bio je ovo zaista  vrlo složen i zahtjevan projekt kojeg smo uspješno proveli. Banke su bile jedan od ključnih aktera u procesu uvođenja eura i čestitam svim djelatnicima PBZ Grupe kao i svim drugim dionicima  koji su svojim radom i zalaganjem  doprinijeli uspješnosti uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Ulazak u europodručje pozitivno će djelovati na naše gospodarstvo i hrvatski bankarski sustav. Učinit će nas konkurentnijim i otpornijim nego što je to bilo izvan europodručja.

Najkraći put od ulaska u ERM II do uvođenja eura, koji je za Hrvatsku bio kraći 11 dana od Slovenije ili čak 225 dana od Slovačke veliki je kompliment Vladi RH, Ministarstvu financija i HNB-u, ali je predstavljao i veliki izazov za banke da tako brzo provedu najsloženiji projekt koji zahtijeva angažman svih dijelova banke. Stoga smo zadovoljni što smo sve zadatke izvršili u skladu s očekivanjima i omogućili našim klijentima, koji su centar naših nastojanja, nesmetanu tranziciju u ovu veliku svjetsku valutu s podizanjem funkcionalnosti naših kanala već nekoliko minuta iza ponoći, u Novoj godini - rekao je Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a.

HPB mijenja novac bez naknade cijelu 2023.

HPB također javlja kako je banka u potpunosti realizirala sve aktivnosti prelaska na novu valutu euro čime je uspješno završen ovaj kompleksan i zahtjevan proces.

- Konverzija kuna u eure je uspješno završena te su nakon novogodišnjeg vikenda u kojem su provedene završne prilagodbe sustava na euro, klijentima dostupne sve usluge i funkcionalnosti u poslovnoj mreži i na digitalnim kanalima Banke. Iznimno smo ponosni na sve naše kolegice i kolege koji su svojim angažmanom tijekom cijele prethodne godine i pogotovo migracijskog vikenda omogućili ovaj veliki uspjeh Banke - kažu u HPB-u.

Poslovnice HPB-a rade po redovnom radnom vremenu, a isplata mirovina je, iznimno, zbog prilagodbe na euro, omogućena danas 2. siječnja 2023. te se od veljače redovna mirovinska primanja nastavljaju isplaćivati prvog dana u mjesecu.

U tijeku je prilagodba bankomata, a od 1. siječnja 2023. na njima je moguće podići isključivo eure. Od 15. siječnja 2023. cijela mreža HPB bankomata bit će prilagođena na euro, a do tog datuma omogućeno je podizanje gotovine debitnim karticama fizičkih osoba na svim bankomatima u RH bez naknade. Radi lakšeg snalaženja, na www.hpb.hr objavljena je interaktivna karta dostupnih bankomata u Hrvatskoj.

HPB će tijekom 2023. za sve potrošače mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i bez naknade, neovisno o količini novčanica i kovanica koje se mijenjaju. U slučaju potrebe zamjene većih iznosa gotovine, obvezna je najava i dogovor u Banci. Svojim klijentima Banka će tijekom 2023. omogućiti i zamjenu gotovog novca kune u euro polaganjem na račun uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

 

 

25. travanj 2024 16:39