Biznis i politika
StoryEditor

HUP: Nije jasno zašto Hrvatska ne koristi povoljne dužničke instrumente EU sredstava umjesto zaduživanja na tržištu

04. Veljača 2023.
Hrvoje Stojić

Značajno poboljšanje kreditnih fundamenata zemlje kroz snažan pad javnog duga, pad bruto potreba za financiranjem u kombinaciji s ulaskom u euro područje pozitivno djeluje na spreadove na hrvatske obveznice, navodi Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca u Fokusu tjedna. 

– Članstvo u euro području omogućuje nam 1,5-2 postotna boda nižu cijenu financiranja. Tijekom zadnja tri mjeseca, spread na 10-godišnje hrvatske obveznice pao je s otprilike 200 baznih bodova ispod 150 baznih bodova. To je važna blagodat u situaciji kad Europska središnja banaka (ESB) podiže referentne kamate te započinje smanjenje bilance u borbi protiv inflacije – tvrdi.

U takvom okruženju, širenje domaće baze investitora u hrvatske obveznice uključivanjem sektora stanovništva kroz takozvanu ‘narodnu’ obveznicu može se činiti kao oprezan potez, objašnjava dodajući da još nema kompletnih informacije o novom izdanju, osim da bi obveznica mogla imati ciljani iznos od milijardu eura s dospijećem od dvije godine te da će kamatna stopa, odnosno kupon, biti motivirajuća, odnosno iznad 3 posto.

Prije ocjene uspješnosti valjalo bi vidjeti konačne uvjete izdanja te sagledati posljedice ove financijske operacije.

– Za početak, nije jasno zašto Hrvatska ne koristi povoljne dužničke instrumente financiranja u sklopu EU sredstava nove generacije umjesto zaduživanja na tržištu, što bi Ministarstvu financija omogućilo sidrenje prinosa na hrvatske obveznice bliže trošku povoljnijeg EU funding-a – navodi Stojić.

Štoviše, tvrdi, ako spread na dvogodišnji prinos na referentnu njemačku obveznicu dosegne 100-tinjak baznih bodova pa i više, nameću se daljnja pitanja o isplativosti financiranja države putem ovakvog obvezničkog izdanja. Blago rečeno, sporna intencija ove operacije u poticanju rasta kamata na depozite u bankama, što bi kroz poskupljenje izvora financiranja imalo ‘domino’ efekt na kamatne stope na nova zaduženja građana I kompanija.

– Moglo bi se zaključiti i kako vjerovnike stavlja u povoljniji položaj u odnosu na zajmoprimce. Napokon, možemo postaviti i pitanje zašto Ministarstvo financija ne koristi preliminarni suficit u proračunu od oko 1 posto BDP-a (oko 750 milijuna eura) da smanji vanjski dug te umjesto toga uvodi novi dodatni porez na dobit te kreće u novo zaduženje gdje ‘časti’ stanovništvo kamatom iznad tržišne – zaključuje glavni ekonomist HUP-a. 

17. travanj 2024 15:18