Biznis i politika
StoryEditor

Kineske dionice padaju dok zero covid prosvjedi dodatno pogoršavaju situaciju

28. Studeni 2022.
Kina, kinesko gospodarstvo

Neizvjesnost je preplavila kineska tržišta dok u zemlji rastu prosvjedi protiv Covid-19 mjera, a bilježi se i rekordan broj infekcija koji u kombinaciji s prosvjedima kompliciraju put nacije do ponovnog otvaranja. 

Ulagači su prodavali dionice i juane dok su kreditna tržišta vidjela širenje raspona, a građani u većim gradovima izašli su na ulice u rijetkom znaku prkosa. Inozemni fondovi ‘iskrcali‘ su najviše kineskih dionica na kopnu u otprilike tri tjedna, s fokusom na tome kako će vlada odgovoriti na situaciju, objavio je Bloomberg.

Ne bliži se kraj problemima 

Čini se da je početna panična prodaja poslijepodne nestala, a pojavile su se neke oklade da bi društveni nemiri zapravo mogli ubrzati izlazak iz režima Covid Zero. Ipak, razvoj događaja stvorio je nove sumnje u izglede tržišta nakon što su opuštene smjernice za covid potaknule epski rast i zbor poziva kupujte Kinu ili buy China ranije ovog mjeseca.

- Očekujem da će tržišta ostati nestabilna u nadolazećim mjesecima dok se Kina repozicionira u upravljanju izbijanjem covida. Stvarnost na terenu je kaotična dok se dužnosnici bore za provedbu 20 novih smjernica o zero covidu, a istovremeno sprječavaju porast broja slučajeva - rekao je Steven Luk, izvršni direktor FountainCap Research & Investmenta u Hong Kongu. 

Indeks kineskih poduzeća Hang Seng zatvorio je 1,7 posto nakon što je ranije pao čak 4,5 posto. Juan na kopnu oslabio je 0,5 posto u odnosu na dolar, nakon što je pao više od jedan posto na otvaranju, najviše od svibnja.

Ekonomisti iz Goldman Sachsa rekli su da vide neke šanse za ‘neuredan‘ izlazak iz zero covid režima u Kini, budući da će središnja vlada uskoro morati birati između dodatnih zatvaranja i novih izbijanja covid slučajeva.

Ponovno otvaranje dionica

Ponovno otvaranje dionica, uključujući zrakoplovne prijevoznike i restorane, pokazalo se relativno otpornim u rasprodaji u ponedjeljak, a Haidilao International Holding Ltd. skočio je za više od šest posto.

Ovi potezi ukazuju na mješovitu reakciju među trgovcima jer neki zanemaruju društvene nemire i više se fokusiraju na konačni izlazak iz zero covid režima.

- Prosvjedi stvaraju neizvjesnost, ali odredište otvaranja određeno je još od stranačkog kongresa. Sumnjam da bi ova vrsta pritiska javnosti mogla potaknuti brži tempo otvaranja koji bi mogao biti pozitivan, ali ostaje za vidjeti kako će vlasti reagirati na nedavne događaje - izjavio je za Bloomberg Robert Mumford, investicijski menadžer u GAM Hong Kong Ltd. 

Imovina je ojačala u studenom jer su smjernice za manje restriktivan pristup pandemiji zajedno sa snažnom potporom sektoru nekretnina dale povjerenje ulagačima da je najgore prošlo. Sve veći broj igrača s Wall Streeta bio je optimističan prema Kini nakon političkih koraka Pekinga za jačanje gospodarstva.

U petak je Narodna banka Kine smanjila stopu obvezne pričuve po drugi put ove godine.

Likvidnost nije dovoljna za smirivanje tržišta 

Hongkonški Hang Seng indeks pao je 1,6 posto, dok je zasebno mjerilo kineskih tehnoloških dionica skliznulo gotovo dva posto, nakon što je ranije palo više od pet posto. Na kopnu je indeks CSI 300 pao za 1,1 posto, što je najveći pad u mjesec dana.

Strani ulagači bili su neto prodavači 3,8 milijardi juana (528 milijuna dolara) kopnenih dionica na sjednici u ponedjeljak putem trgovačkih veza s Hong Kongom.

Kinesko kreditno tržište skliznulo je u ponedjeljak jer su se razlike u dolarskim novčanicama investicijskog razreda u odnosu na trezorske obveznice povećale za čak deset baznih bodova, prema kreditnim trgovcima. Dolarske obveznice nekih kineskih tvrtki za nekretnine, uključujući Country Garden Holdings Co. i Longfor Group Holdings Ltd., prekinule su trodnevni rast.

- Pod pretpostavkom da se covid politika neće mnogo promijeniti, a ne možemo isključiti rizik da postane stroža, vlada će vjerojatno ubrizgati više likvidnosti kako bi smanjila prinose na obveznice. Međutim, to neće biti dovoljno za smirivanje tržišta - zaključio je Gary Ng, viši ekonomist u kompaniji Natixis SA u Hong Kongu. 

 

20. travanj 2024 05:24