Biznis i politika
StoryEditor

Luksuzna jahta proruskog oligarha zaplijenjena u Hrvatskoj bit će prodana na dražbi za Ukrajinu

02. Prosinac 2022.
Jahta ‘Royal Romance‘ u Rijeci foto Shutterstock

Luksuzna jahta vrijedna 200 milijuna dolara u vlasništvu oligarha Viktora Medvedchuka, prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, ubrzo će biti prodana na dražbi nakon što je zaplijenjena u Hrvatskoj početkom ove godine. 

Ukrajinska vlada priopćila je da je hrvatski sud odlučio da se oligarhova jahta Royal Romance od skromnih 92,5 metara treba ‘prenijeti‘ na ukrajinsku Agenciju za povrat i upravljanje imovinom (Arma), koja je rekla da će ‘sačuvati ekonomsku vrijednost jahte prodajom na dražbi‘. 

Bila bi to prva takva prodaja u ime ukrajinskog naroda otkako su zapadne vlade nametnule sankcije na imovinu stotina oligarha nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, objavio je The Guardian. 

Medvedchuk, prokremaljski ukrajinski političar, uhićen je u Ukrajini u travnju i izručen Rusiji u razmjeni zarobljenika u rujnu. Često ga se naziva ‘mračnim princem‘ ukrajinske politike, a Putin je kum njegovoj kćeri Dariji.

Arma, poseban ogranak ukrajinske vlade zadužen za ‘pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom‘, rekla je da su njezini agenti doletjeli u Hrvatsku i ‘pregledali uhićenu jahtu koja pripada članovima obitelji narodnog zastupnika i jednog od čelnici političke snage zabranjene u Ukrajini‘.

- Arma je u okviru kaznenog postupka tražila navedenu imovinu, a naknadno nakon uhićenja dobila elitnu imovinu kako bi očuvala ekonomsku vrijednost prodajom na dražbama - prenosi The Guardian. 

Hrvatska policija pretresla je jahtu prošlog mjeseca u ime FBI-a, sud u Splitu je odobrio nalog za pretres od strane američkog ministarstva pravosuđa 15. studenoga, a pretres se proveo 19. studenog. Sudac Dinko Mešin rekao je da su u nalogu za pretres imenovani Medvedchuk i njegova supruga Oksana Marchenko zbog navodnog pranja novca. 

image

Jahta ‘Royal Romance‘ u Rijeci 

foto Shutterstock
14. travanj 2024 07:22