Biznis i politika
StoryEditor

Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive: Ozbiljnije probleme možemo očekivati sljedeće godine

25. Rujan 2022.
Dan velikih planova 2021. Panel 2: Mihael Furjanfoto Rene Karaman

U sklopu ankete za Liderovih 500 najboljih o budućnosti poslovanja Plive, progovorio je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive

Aktualne nestabilnosti na tržištu energenata nisu zaobišle ni farmaceutsku industriju. Troškovi svih energenata koje koristimo u proizvodnji bitno su porasli te smo zabilježili porast troška plina veći od 80 posto, dok se cijena para povećala za gotovo 40 posto. Naši stručnjaci neprekidno analiziraju potrošnju, nastojeći je optimizirati gdje god je to moguće. Unatoč nemogućnosti da ulazne troškove kompenziramo povećanjem cijena lijekova koje su za lijekove na recept strogo regulirane, zahvaljujući kontinuiranom unapređenju poslovne strategije ostvarujemo pozitivne rezultate.

U ovoj godini pretpostavljam da će rast realnog BDP-a u Hrvatskoj biti nešto viši od pet posto, no ozbiljnije probleme možemo očekivati sljedeće godine s obzirom na usporavanje američkog i europskog gospodarstva. Oprez je nužan s obzirom na visoku stopu inflacije, koja bi u kombinaciji s nezaposlenosti i posljedično stagnirajućom potražnjom i potrošnjom mogla pokrenuti negativnu spiralu.

Farmaceutska industrija kontinuirano dokazuje svoju agilnosti i pokazala se kao pokretač rasta. S obzirom na to da više od polovice lijekova koje pacijenti u Hrvatskoj koriste dolaze upravo iz farmaceutske proizvodnje na hrvatskom i europskom tržištu, od velike je važnosti intenzivirati ulaganja u njezin daljnji razvoj.

U Plivi nastavljamo ulagati u novu tehnologiju, održivo poslovanje i jačanje svih segmenata farmaceutske proizvodnje – od istraživanja i razvoja, do proizvodnje aktivnih supstanci i gotovih lijekova. Prvu polovicu godine završili smo na razini 2021. godine. Više od 90 posto prihoda ostvarujemo na izvoznim tržištima gdje smo prošle godine zabilježili rast od 10 posto. Tome svjedoči i činjenica da smo prepoznati kao najbolji izvoznik na tržište SAD-a. Jedna smo od vodećih kompanija po dobiti i novostvorenoj vrijednosti u Hrvatskoj, a uspješne rezultate možemo zahvaliti dugoj tradiciji i iskustvu te trudu naših zaposlenika. Vjerujemo da ćemo i 2022. završiti s pozitivnim rezultatima.

25. travanj 2024 11:45