Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: najvažnije je da Fortenova funkcionira

30. Studeni 2022.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH foto Shutterstock

S aspekta vlade najvažnije je da Fortenova funkcionira, čemu je država značajno pridonijela angažmanom u postavljanju na noge posrnulog Agrokora, ocijenio je u srijedu predsjednik vlade Andrej Plenković.

U odgovorima na novinarska pitanja na margini konferencije ‘Zaštita ljudskih prava i vladavine prava‘, podsjetio je na angažman države u spašavanju prezaduženog Agrokora - prethodnika današnje Fortnenove, te ustvrdio da po zatvaranju izvanredne uprave država više nema utjecaj na poslovanje kompanije.

- S aspekta vlade, vidimo da Fortenova funkcionira, a to je najvažnije - rekao je Plenković i dodao kako je zahvaljujući i naporima vlade kompanija smanjila dug, isplatila dobavljače i OPG-ove, police su pune, a radnici ne moraju strahovati za plaće.

Na pitanje funkcionira li u Hrvatskoj sankcijski režim prema Rusiji s obzirom da je prije mjesec dana otkupljen udio Sberbanka u Fortenovi, što neki dovode u vezu s mogućim protupravnim djelovanjem dvojice hrvatskih državljana te provode li se o tome istrage, Plenković je odgovorio da nije vlada, nego su DORH i policija, tijela koja provode istrage, pa bi njih trebalo i pitati.

Rekao je kako nema teoretske šanse da se ‘onaj koji se pojavljuje i deklarira kao kupac (...) preko PR agencije, netko čiji je to stvarno novac‘.

- To je i najneinformiranijem promatraču jasno i zato i govorim da to treba ispitati - rekao je Plenković.

Podsjetio je da se Sberbank u vlasničkoj strukturi Fortenove pojavio zamijenivši potraživanja prema Agrokoru za vlasnički udio u Fortenovi, te kako nije točno da je vlada dovela Sberbank i VTB u kompaniju.

- Ljudi su tu jer su bili kreditori, vjerovnici prema kompaniji pa su onda u procesu izvanredne uprave i nagodbe svoja potraživanja pretvorili u vlasničke udjele. Nije ih tamo postavo ni Andrej Plenković, ni HDZ, niti dvije naše vlade. Tamo su došli zbog ranijih odluka koje je donosila uprava kompanije - rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na napore Europske komisije za postizanje dogovora o gornjoj cijeni nafte i plina, rekavši da je smisao političkog dogovora određivanje prihvatljivih i dugoročno održivih rješenja. Ako bi cijene, kako je rekao, otišle na ‘izrazito visoku razinu‘ to ni država sa svim svojim intervencijama ne bi mogla sanirati u nedogled.

Što se tiče mogućnosti prestanka izvoza nafte u Srbiju u sklopu sankcija protiv Rusije, odgovorio je da Janaf i Naftna industrija Srbije dobro surađuju i da se doprema nafte Srbiji preko Janafa odnosi na sirovinu koja nije iz Rusije.

16. travanj 2024 05:56