Biznis i politika
StoryEditor

Tempo zapošljavanja u SAD-u usporio i u rujnu

08. Listopad 2022.

Dinamika zapošljavanja u SAD-u i u rujnu je posustala, a stopa nezaposlenosti ponovo se spustila ispod pretpandemijske razine, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu u kolovozu je neto uvećan za 263 tisuće, nakon 315 tisuća u kolovozu i naviše revidiranih 537 tisuća u srpnju, objavilo je ministarstvo. Revidirani podaci tako sada pokazuju da je broj zaposlenih u kolovozu i srpnju bio 11 tisuća veći nego su pokazivala prijašnja izvješća ministarstva.

U dosadašnjem dijelu godine u prosjeku je broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu mjesečno rastao za 420 tisuća, manje nego u 2021. kada je mjesečno u prosjeku otvarano 562 tisuće radnih mjesta, navode u ministarstvu.

U rujnu su najviše zapošljavali poslodavci u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i aktivnostima vezanim za slobodno vrijeme i rekreaciju, te u zdravstvu.

Broj zaposlenih nije se bitnije mijenjao u odnosu na prethodni mjesec u ostalim glavnim gospodarskim sektorima, uključujući vađenje ruda, maloprodaju, informacijski sektor i ostale uslužne djelatnosti, ali i državni sektor.

Stopa nezaposlenosti smanjila se za 0,2 postotna boda u odnosu na kolovoz, na 3,5 posto, koliko je iznosila u ovogodišnjem srpnju i u veljači 2020. godine, netom prije naglog širenja covida 19 u svijetu.

Broj nezaposlenih smanjio se na 5,8 milijuna, no još je uvijek veći nego prije pandemije.

U veljači pandemijske 2020. stopa nezaposlenosti u SAD-u iznosila je 3,5 posto, uz 5,7 milijuna nezaposlenih, prema podacima ministarstva.

Prosječna je satnica u privatnom sektoru u rujnu iznosila 32,46 dolara i bila je viša za 5,0 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U kolovozu bila je veća za 5,2 posto.

19. travanj 2024 09:55