Klub izvoznika
StoryEditor

Novo probijanje rekorda: U prvom polugodištu izvoz došao na 12 milijardi eura, uvoz na čak 20 milijardi

13. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock

Prema podacima za prvih pet mjeseci, energenti u ukupnoj vrijednosti vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske sa svijetom sudjeluju s 23 posto, a u istome lanjskom razdoblju tvorili su 12 posto. Vrijednost protrgovanih energenata koji su ušli u Hrvatsku i izišli iz nje iznosila je šest milijardi eura.

Dosegnuvši 2,2 milijarde eura u lipnju, vrijednost hrvatskoga robnog izvoza još je jedanput u ovoj godini postigla nov rekord na razini jednog mjeseca. Rekordna je, dakako, i vrijednost ostvarena u prvome ovogodišnjem polugodištu koja, prema prvim rezultatima Državnoga zavoda za statistiku, iznosi blizu 12 milijardi eura, 36 posto više nego u istome lanjskom razdoblju. Uvoz je pak istodobno već probio vrijednost od 20 milijardi eura, što je 52 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Iako visoke stope rasta izvoza bilježi većina sastavnica prerađivačke industrije (osim farmaceutske industrije, brodogradnje te proizvodnje motornih vozila i prikolica), iz podrobnijih podataka koji se odnose na prvih pet mjeseci ove godine dobro je vidljivo da je ključan razlog toliko visokih stopa rasta i izvoza i uvoza u međunarodnoj trgovini energentima.

Ukupna je vrijednost izvoza i uvoza u prvih pet mjeseci ove godine, naime, bila 26,4 milijarde eura, od čega je šest milijardi ostvareno u trgovini energentima. To znači da je u ukupnoj trgovini vrijednost trgovine energentima dosegnula blizu 23 posto. Za usporedbu, u istome lanjskom razdoblju ukupna je vrijednost vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske sa svijetom iznosila 23,8 milijardi eura, u čemu su energenti sudjelovali s dvije milijarde eura, odnosno oko 12 posto ukupne trgovine.

U četiri milijarde eura vrijednom uvozu energenata ističe se rast uvoza ukapljenog plina iz SAD-a. Tako je vrijednost uvoza iz te zemlje u Hrvatsku u prvih pet mjeseci dosegnula milijardu eura (652 posto više nego u istome razdoblju prošle godine), pa je SAD odjednom postao peto hrvatsko uvozno tržište prema vrijednosti. Međusobno trgovanje energentima također je snažno utjecalo na rast ukupne robne razmjene Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom.

Trgovina sa Slovenijom u prvih se pet mjeseci i u izvozu i u uvozu povećala za oko 72 posto. Izvoz je iznosio 1,3 milijarde eura, a uvoz iz Slovenije 2,1 milijardu. Izvoz u Mađarsku u isto se vrijeme povećao za čak 85 posto, na 1,1 milijardu eura, a uvoz iz nje više od 50 posto, na 1,3 milijarde eura. 

19. travanj 2024 15:26