Klub izvoznika
StoryEditor

U prvih sedam mjeseci deficit u robnoj razmjeni porastao za čak 80 posto

17. Rujan 2022.

Izvoz je povećan za 32 posto, a uvoz je skočio za više od 48 posto pa je deficit već dosegnuo 9,6 milijardi eura. U ovoj je godini prvi put ostvaren i deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Srbijom

Za razliku od prošle godine, kad je pokrivenost uvoza izvozom imala pozitivan trend te se u nekim mjesecima penjala čak do 74 posto, u ovoj je godini taj trend promijenio smjer. Vanjskotrgovinski deficit u snažnom je rastu. Prema prvim rezultatima robne razmjene Hrvatske s inozemstvom, u prvih sedam mjeseci ove godine dosegao je 9,6 milijardi eura, što je čak 80 posto više nego u istome lanjskom razdoblju.

Iako robni izvoz i dalje raste po respektabilnim stopama, brzina rasta uvoza ubrzala se još više. U prvih sedam mjeseci izvoz se povećao za 32 posto, a uvoz je skočio više od 48 posto. Pritom je rast uvoza mnogo izraženiji (84 posto) s tržišta zemalja izvan Europske unije nego s tržišta EU (rast 38 posto). Detaljni podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni, koji se odnose na prvih šest mjeseci, nedvojbeno govore da je rast vrijednosti uvoza ponajprije vezan uz skok cijena energenata u ovoj godini, a potom i uz rast cijena metala.

Tako je u prvoj polovici godine prema rastu uvoza u Hrvatsku apsolutni rekorder SAD. Zahvaljujući LNG-u vrijednost uvoza iz SAD-a upeterostručila se i iznosila je gotovo 1,2 milijarde eura. Vrijednost uvoza iz Rusije porasla je 41,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a iznosila je 283 milijuna eura. Za stotinjak milijuna eura porasla je i vrijednost uvoza iz Azerbajdžana, koja je iznosila 520 milijuna eura...

Iz Srbije godinama su sporadično dolazili podaci njezinih institucija da je izvoz iz Srbije u Hrvatsku premašio uvoz iz Hrvatske u Srbiju, što je, međutim, baš svaki put bilo demantirano podacima hrvatskoga Državnog zavoda za statistiku. U ovoj se godini dogodilo i to: uvoz iz Srbije u prvih je šest mjeseci porastao 76 posto, dostigao je vrijednost od gotovo 600 milijuna eura te premašio istodobnu vrijednost izvoza iz Hrvatske u Srbiju za 44 milijuna eura.

Među članicama EU najveći rast izvoza u Hrvatsku ostvarila je Italija, koja nam je u šest mjeseci prodala robe u vrijednosti od 2,7 milijardi eura, što je bio rast od 66 posto, čime je hrvatski vanjskotrgovinski deficit s Italijom narastao na oko 1,25 milijardi eura. Velik je i rast uvoza iz Slovenije (50 posto), s kojom smo u pola godine također u deficitu od milijarde eura. 

23. travanj 2024 05:11