Kripto
StoryEditor

Sam Bankman-Fried koristio sredstva FTX-a za ulaganje 400 milijuna dolara u nepoznatu VC tvrtku?

27. Siječanj 2023.
Sam Bankman-Fried

Vlasti u SAD-u a možda su otkrile još jednu moguću malverzaciju Sam Bankman-Frieda. Američki savezni tužitelji, naime, tvrde da je Bankman-Fried koristio novac s FTX mjenjačnice za ulaganje u tvrtku rizičnog kapitala (VC) Modulo Capital, piše The New York Times.

Kao što je ranije objavljeno, investicijski fond SBF-a i sestrinska tvrtka, Alameda Research, uložila je ukupno 400 milijuna dolara u Modulo 2022. godine, koji je postao jednim od najznačajnijih ulaganja SBF-a. Financiranje je privuklo posebnu pozornost regulatora zbog toga što Modulo, relativno nepoznata tvrtka, prikupila značajan kapital u izazovnim vremenima za kripto tržište. 

Prema najnovijim nalazima istražitelja, ulaganje u Modulo vjerojatno je izvršeno korištenjem kriminalne imovinske koristi ili pronevjerenog novca koji su klijenti FTX-a položili na mjenjačnici.

Tužitelji su kazali kako je Modulo postao važan dio istrage. Odvjetnici FTX-a sada, kako se izvješćuje, promatraju imovinu Modula dok se trude povratiti milijarde dolara svojih korisnika, ulagača i drugih vjerovnika. Za sad nije jasno gdje se SBF-ova investicija vrijedna 400 milijuna dolara nalazi.

Modulo Capital osnovala su u ožujku 2022. tri bivša direktora Jane Streeta, tvrtke sa sjedištem u New Yorku koja je nekada zapošljavala Bankman-Frieda i izvršnu direktoricu Alamede Caroline Ellison. Jedan od osnivača, Duncan Rheingans-Yoo, navodno je samo dvije godine studirao na fakultetu. Drugi suosnivač Modula, Xiaoyun Zhang, poznat kao Lily, bio je bivši trgovac s Wall Streeta i ima poveznice sa SBF-om. Također je poznato da Modulo vodi svoje poslovanje iz iste bahamske stambene zajednice u kojoj je boravio SBF.

Vijest dolazi usred što je povjerenica Komisije za trgovanje ročnicama (CFTC) Christy Goldsmith Romero, dovela u pitanje rad VC tvrtki i upravitelja imovine koji su financirali FTX.

– Zašto su zažmirili na ono što stvarno treperi crvenim svjetlima? – upitala je Romero.

Ranije je potpredsjednik singapurske vlade priznao kako se vladina investicijska tvrtka Temasek sučeljava s ‘reputacijskom štetom‘ zbog ulaganja u FTX.

16. travanj 2024 00:41