Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Cijene nafte porasle prema 75 dolara, stišan strah od rizika u bankovnom sektoru

21. Ožujak 2023.

Cijene nafte porasle su u utorak prema 75 dolara budući da je spašavanje posrnule švicarske banke Credit Suisse stišalo bojazni da bi rizici u bankovnom sektoru mogli prigušiti gospodarski rast i potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 79 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 74,58 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,39 dolara višoj cijeni, od 69,03 dolara.

Tržišta su prošli tjedan uzdrmala previranja u bankovnom sektoru koja su izazvali problemi u skupini američkih banaka srednje veličine i u švicarskom Credite Suisse.

Raspoloženje se poboljšalo nakon što je UBS preuzeo Credit Suisse, a središnje banke u eurozoni, SAD-u, Švicarskoj, Britaniji, Japanu i Kanadi najavile da će pojačanim oslanjanjem na mehanizam razmjne valuta osigurati likvidnost u financijskom sustavu.

- Nervoza zbog banaka možda je jučer popustila, ali još je prisutna - rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

- Čini se da je kriza u doglednoj budućnosti otklonjena, ali još se strahuje od novog vala prodaja - dodao je Brennock.

Trgovci strahuju da bi kriza u bankovnom sektoru mogla prigušiti gospodarski rast, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom. 

Pozornost ulagača okreće se sada sjednici američke središnje banke koja će nakon njezinog završetka u srijedu objaviti odluku o kamatnim stopama.

Otkako su početkom mjeseca buknuli problemi u bankovnom sektoru, tržišta su snizila procjene o podizanju kamatnih stopa u SAD-u na četvrtinu postotnog boda. Do kraja veljače očekivalo se da će ih Fed podići za pola postotnog boda.

U takvom je okruženju dolarov indeks danas ponovo pao, nakon što se u ponedjeljak nakratko spustio na najnižu razinu u pet tjedana. Slabiji dolar može poduprijeti potražnju za naftom jer jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Trgovci će pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, koji će početkom travnja ponovo razmotriti proizvodnu politiku.

Izvori u OPEC+ rekli su Reutersu da pad cijena odražava zabrinutost za banke, a ne narušenu ravnotežu između ponude i potražnje.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njegovih članica potonula 3,34 dolara, na 70,11 dolara.

18. travanj 2024 12:23