Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Fortenova u prvih devet mjeseci s prihodima iznad 30 milijardi kuna

22. Studeni 2022.
Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe
Fortenova grupa u u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila je ukupne konsolidirane prihode iznad 30 milijardi kuna te prilagođenu konsolidiranu  dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznad dvije milijarde kuna, priopćili su iz kompanije.
 
Ukupni konsolidirani prihod iz kontinuiranog poslovanja u tom je razdoblju premašio 30 milijardi kuna, što je
. Bez utjecaja integracije slovenskog trgovačkog lanca Mercatora, ukupni se prihod iz kontinuiranog poslovanja povećao za gotovo 15 posto u tom razdoblju.

Kako ističu iz Fortenove, porast prihoda proizlazi iz operativnih poboljšanja i odlične ovogodišnje turističke sezone, no napominju da je na to utjecala i inflacija. Prilagođena konsolidirana EBITDA za to razdoblje premašila je dvije milijarde kune, što je za otprilike 20 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Kako su naveli iz Fortenove, u prvih devet mjeseci Fortenova je imala dobit iz kontinuiranog poslovanja, unatoč troškovima duga i povećanim troškovima naknada zaposlenicima.
 
Novčana pozicija grupe na kraju rujna 2022. bila je nešto ispod dvije milijarde kuna, a iz Fortenove navode da ona ostaje snažna odražavajući sezonski karakter poslovanja, uobičajen za ovo doba godine.

 

Prilagođeni omjer zaduženosti na kraju rujna ove godine bio je nešto manji od 3,6 puta neto dug u odnosu na prilagođenu EBIDTA-u, čime se potvrđuje usmjerenost Grupe na smanjenje zaduženosti.

 

Intezivno razduživanje

 

Usporedbe radi, ukupni konsolidirani prihod Fortenova grupe u prvih devet mjeseci lani iznosio je 22 milijarde kuna, dok je usklađena konsolidirana EBITDA iznosila 1,7 milijardi kuna, a neto dobit 1,3 milijarde kuna. Krajem rujna 2021. Grupa je na računu imala 2,5 milijardi kuna u novcu i novčanim ekvivalentima, a uslijed značajnog smanjenja duga zbog prodaje segmenta Zamrznute hrane omjer zaduženosti tada je smanjen na 4,2 puta u odnosu na EBITDA-u. 

 

- Fortenova je imala izvrsnih prvih devet mjeseci ove godine -  izjavio je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško na brifingu s novinarima.
 
Istaknuo je da je najbitnije za grupu da je u protekle četiri godine intenzivno radila na razaduživanju. - Duplo je smanjena naša zaduženost. Omjer naše EBITDA-e i zaduženosti je bio prije četiri godine 7,2, a na kraju trećeg kvatala ove godine 3,6 - naglasio je Peruško.
 
Više pojedinosti o financijskim rezultatima Fortenova grupe bit će objavljeno sljedeći tjedan, nakon što konačni rezultati budu prezentirani dioničarima grupe.
18. travanj 2024 15:55