1000 Najvećih
StoryEditor

1000 najvećih: Jiří Dvorjančanský, A1 Hrvatska - Pokazalo se koliko je važno imati kvalitetnu i pouzdanu infrastrukturu

09. Srpanj 2022.
 

Čelnike najvećih kompanija pitali smo kakvom se strategijom suočavaju s posljedicama pandemije, inflacijom i šokovima posljednjih mjeseci, maksimiraju li i dalje zalihe, kako podnose poskupljenja energenata, sirovina, prijevoza… a i što očekuju da će se događati s cijenama. Odgovarali su i na pitanje što će najviše utjecati na rezultate iduće godine, a i pripremaju li se i kako za recesiju...

Pandemija je unijela neizvjesnost u investicijske planove. U početku smo bili oprezni, nastojali razumjeti i predvidjeti razvoj situacije te utjecaj na tržište. Uz ostvarene uštede u operativnom poslovanju bili smo hrabri i odlučili investirati tamo gdje smo procijenili da ulaganja mogu donijeti najveću vrijednost za korisnike i kompaniju. To su prije svega razvoj mobilne 5G mreže, nastavak gradnje najbrže optičke mreže kojom ćemo obuhvatiti 800 tisuća kućanstava u iduće dvije godine te gradnja i otvorenje najmodernijega podatkovnog centra vrijednoga 11 milijuna eura. Kao i cijelo gospodarstvo, telekomi itekako osjećaju pritisak inflacije.

Rast cijena energenata, prije svega električne energije, i porast cijena materijala koji poskupljuje gradnju fiksne i mobilne mreže zahtijevaju da investiramo pametnije i efikasnije. Koristimo se i dostupnim sredstvima iz fondova EU kako bismo investirali u energetski učinkovita te zelena rješenja dok istodobno nastojimo pronalaziti inovativne načine za interne uštede kako bi naši korisnici što manje osjetili nepovoljne tržišne trendove. Okolnosti u posljednjih nekoliko godina pokazale su koliko je važno imati kvalitetnu i pouzdanu infrastrukturu. Upravo su to glavne prednosti fiksne mreže A1 koja će do kraja iduće godine biti dostupna u dva od tri hrvatska kućanstva. Što se tiče mobilne mreže A1, ona je već sada visokog kapaciteta i globalno je konkurentna.

25. travanj 2024 03:53