1000 Najvećih
StoryEditor

Mihael Furjan (Pliva): Doprinijeli smo gotovo 150 milijun dolara hrvatskom BDP-u

26. Lipanj 2024.
Mihael Furjan

Protekla je godina u poslovanju PLIVE obilježena implementacijom nove Tevine globalne strategije karakterizirane zaokretom prema snažnijem rastu. Osnovne odrednice poslovanja u nadolazećem periodu bit će veći iskoraci prema novim terapijskim rješenjima i inovativnim lijekovima za koje je presudno snažno Istraživanje i razvoj te usmjeravanje prema kompleksnijim terapijama.

PLIVA, danas jedna od najvećih članica Teve u Europi s preko 3000 zaposlenih u Hrvatskoj, 10 posto proizvodnje ukupnih svjetskih količina lijekova te razvijenim istraživanjem i razvojem odlično je pozicionirana za implementaciju ove strategije. O značaju poslovanja u Hrvatskoj govore i podaci o učinku na cjelokupno gospodarstvo. U 2023., naše aktivnosti u Hrvatskoj generirale su gotovo 600 milijuna dolara ukupnom svjetskom BDP-u pri čemu smo izravno doprinijeli gotovo 150 milijun dolara hrvatskom BDP-u.

PLIVA kontinuirano povećava broj zaposlenih u Hrvatskoj koji je u posljednjih desetak godine narastao za više od 1200, a samo u prošloj godine više od 200 te sustavno povećavamo plaće i primanja zaposlenih, a nastavak istog trenda očekujemo i u ovoj godini. U 2023. poslovali smo uspješno, ostvarili rast prodaje uz nešto nižu dobit od one zabilježene u 2022. zbog osjetnog porasta troškova proizvodnje i poslovanja te svih izazova koje su donijeli inflacija i geopolitičke nestabilnosti. Značajno smo podignuli količine proizvodnje kao i broj odobrenih projekata razvijenih u našem R&D centru za globalno tržište. Bilježimo porast izvoza u SAD i druge zemlje, a na tržište smo stavili velik broj novih proizvoda. Proizvodne operacije u Zagrebu, koje koriste 100 posto zelenu energiju, 2022. su završile s rekordnim brojem gotovih proizvoda koji se izvoze na više od 60 svjetskih tržišta, a nastavak trenda očekujemo i u 2024. s planiranim porastom od pet posto za gotove tablete i kapsule te čak 30 posto za sterilne proizvode.

Iako je i ranije globalni centar istraživanja i razvoja u Zagrebu bio jedan od ključnih za cijelu Tevu ponosni smo na dodatno osnaživanje ovog tima. Početkom svibnja osnovan je novi Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj inovativnih molekula sačinjen od visoko kvalificiranih stručnjaka koji su do sada radili na istraživanja i razvoja aktivnih kemijskih supstanci u Zagrebu. Odluka o integraciji znanja i stručnosti ovih dijelova poslovanja prati Tevine globalne potrebe i služi jačanju Globalne organizacije za istraživanje i razvoj. Novi Centar izvrsnosti podržavat će Tevino poslovanje u području istraživanja inovativnih molekula te razvoja novih oblika postojećih molekula. Osnivanje ovog centra izvrsnosti zahvaljujući visoko kvalificiranim stručnjacima zajedno s nastavkom ulaganja u razvoj poslovanja pridonijet će brzini, sigurnosti i kvaliteti proizvodnje.

Govoreći o budućim potezima nove Vlade RH i lokalne samouprave,očekujemo da se nastavi raditi na daljnjem rasterećivanju rada koje je, vjerujemo, jedan od ključnih elemenata za održavanje, ali i jačanje rasta hrvatskog gospodarstva, koje pozitivne rezultate bilježi već 13. kvartal za redom. Vjerujemo da će nova Vlada prepoznati I važnost ulaganja u privatni sektor koji je agilniji i može osigurati zapošljavanje, ali i stvaranje nove kroz važne istraživačko razvojne projekte.

01. srpanj 2024 17:19