Hrvatska
StoryEditor

RWE i HEP zaratili oko struje

09. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

RWE Energija, drugi najveći opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj s više od 105 tisuća korisnika u kućanstvima, upozorava da HEP pokušava onemogućiti direktnu prodaju električne energije ostalim opskrbljivačima te tako zaustavlja razvoj slobodnog tržišta električne energije. HEP je, naime, u zadnjih nekoliko mjeseci u više navrata putem objava i oglasa u medijima upozoravao građane na „nepoštene i zavaravajuće načine prodaje pojedinih tržišnih opskrbljivača“.

HEP u svojim medijskim proglasima iznosi niz neargumentiranih optužbi na račun „pojedinih tržišnih opskrbljivača“, bez navođenja konkretnih podataka o tome tko su ti opskrbljivači ili njihovi prodajni predstavnici koji su navodno počinili nepoštene i zavaravajuće radnje obmane građana.

„Objavljivanje ovakvih paušalnih upozorenja možemo protumačiti jedino kao nepošten pokušaj opstrukcije tržišne utakmice i uskraćivanja prava kupcima na izbor opskrbljivača električnom energijom“, izjavio je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije. „HEP je svojim objavama direktnu prodaju električne energije proglasio nezakonitom, protivno važećoj zakonskoj regulativi, i to tako što su u javnosti stvorili atmosferu u kojoj se kupci boje sklapanja ugovora putem direktne prodaje. Takvim postupanjem HEP onemogućuje poslovanje opskrbljivača koji koriste kanal direktne prodaje. S obzirom da je najveći broj kupaca električne energije promijenio opskrbljivača upravo sklapanjem ugovora s našim prodajnim predstavnicima u vlastitom domu, ovakvim postupanjem HEP zapravo pokušava uništiti slobodno tržište električne energije tako što želi jedan potpuno legalan način prodaje staviti van zakona.“

RWE Energija napominje da je direktna prodaja zakonit i uobičajen oblik prodaje u većini europskih zemalja pa tako i u Hrvatskoj te da je mogućnost zavaravanja kupaca zbog jasne zakonske regulative i strogih internih procedura svedena na minimum.

Stoga HEP-ovu praksu slanja upozorenja javnosti RWE smatra, kako ističu, zlouporabom vladajućeg položaja prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, nepoštenom poslovnom praksom prema Zakonu o trgovini i Zakonu o zaštiti potrošača te zavaravajućim oglašavanjem prema Zakonu o nedopuštenom oglašavanju.

HEP također krši niz odredbi Zakona o energiji i Zakona o tržištu električne energije te upravo onih odredbi Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom na koje se sam HEP poziva, zaključuju u RWE-u.

Iz HEP-a su ubrzo reagirali na prozivku iz RWE-a.

"Hrvatska elektroprivreda (HEP) najoštrije odbacuje danas izrečene optužbe RWE-a za opstrukciju procesa liberalizacije hrvatskog tržišta električne energije, kao i tvrdnju da 50 posto svih korisnika koji žele prijeći kod RWE-a to ne može zbog „različitih opstrukcija od strane HEP-a“. Napominjemo kako HEP pozdravlja proces liberalizacije, ali i osuđuje nepoštene, nemoralne i zavaravajuće metode prodaje nekolicine opskrbljivača, koje između ostalog uključuju lažno predstavljanje, krivotvorenje potpisa, neovlašteni ulazak u domove građana, neistinito prikazivanje popusta, ali i sklapanje ugovora s nedovoljno informiranim građanima visoke životne dobi", navode u HEP-u.

HEP odlučno odbacuje optužbe tvrtke RWE Hrvatska da opstruiramo liberalizaciju tržišta. Dapače, edukativno-informativna kampanja HEP-a u vezi sa zaštitom prava potrošača upravo doprinosi stvaranju zrelog i odgovornog tržišta.

Informiranje kupaca o njihovim pravima kod sklapanja ugovora o opskrbi putem terenskih prodajnih predstavnika, HEP-ov je odgovor na brojne upite zabrinutih kupaca, medija i udruga potrošača. Ono je ujedno obveza koja proizlazi iz propisa koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a koja se ne odnosi samo na HEP, nego na sve opskrbljivače električnom energijom u Hrvatskoj. U tom smislu, HEP poziva RWE, ali i druge opskrbljivače da u svom poslovanju poštuju najvišu razinu standarda zaštite prava potrošača koja vrijedi u Europskoj uniji.

Povod aktualnoj edukativno-informativnoj kampanji bila je činjenica da je HEP tijekom proteklih mjeseci zaprimio više desetaka upita medija i na stotine žalbi samih građana na očito nepoštene metode kojima određeni opskrbljivači na hrvatskom tržištu električne energije dolaze do novih kupaca, navode u HEP-u.

30. travanj 2024 06:25