Hrvatska
StoryEditor

Toplane moraju potrošačima dopustiti izdvajanje bez ikakvih uvjeta

25. Siječanj 2014.

Prošlo je već šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona o tržištu toplinske energije (ZTTE), a gradovi ne čine ništa na njegovoj implementaciji, upozorava Regionalna organizacija zaštite potrošača „ROZP“ koja djeluje na prostoru pet zapadnih županija.

Udruge više godina argumentirano upozoravaju na predstojeći kolaps u toplinarstvu, te su predlagale izradu planova sanacije, razvoja i privatizacije toplana i potrebu za razvoj tržišta, odnosno na neprihvatljivost monopola u toplinarstvu, a rješenja nude i sada.

- Jedno od rješenja ostvarivih već do sljedeće ogrjevne sezone je ugradnja kalorimetara kroz rekonstrukciju toplovodne mreže u zgradama, što će omogućiti jedino pravično, a i zakonom obvezno plaćanje usluge prema stvarnoj potrošnji. Drugi korak je raspisivanje natječaja za koncesije i izgradnju malih toplana, kvartovskih ili za pojedine zgrade. Primjerice, sadašnje potstanice zadovoljavaju uvjete za mini toplane na plin, a njih je moguće kombinirati sa solarnim panelima na krovu – navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Željko Tomašić.

Rješenje je, nastavlja Tomašić, i u privatizaciji toplana i rekonstrukciji u kogeneracijska postrojenja, koja će proizvodnjom električne energije i tople vode kompenzirati ukupne troškove krajnjeg korisnika. Neophodna je isporuka i prodaja toplinske energije po tržišnim principima bez monopola i bilo kakvih uvjeta za izdvajanje iz sustava nezadovoljnih potrošača.

Lokalna samouprava treba pomoći potrošačima u pridobivanju sredstava iz EU fondova i povoljnih kreditnih linija za podizanje energetske učinkovitosti zgrada.

Upravo zato što se na tim prijedlozima nije radilo, toplane godinama generiraju gubitke, a ROZP je predlagao i izradu energetskih strategija gradova koja će se temeljiti na obnovljivim i održivim izvorima energije.

- Nisu nas htjeli čuti ni potrošači, a još manje gradske samouprave. Sada kad potrošači više financijski ne mogu izdržati teret grijanja, neki političari vide izlaz u racionalizaciji troškova grijanja prelaskom na plin, boljim sustavom distribucije, ugradnjom razdjelnika na radijatore i boljom izolacijom zgrada, čime bi se, kako kažu potrošnja toplinske energije znatno smanjila i da bi se tada cijena grijanja smanjila za 60 posto, a to je politička farsa – navodi se.

Tomašić smatra da se naknadnom ugradnjom izolacije realno može smanjiti troškove grijanja do 30 posto, pošto u nekim objektima izolacija već i postoji.

Ugradnjom razdjelnika, tvrdi Tomašić, ne može se uštedjeti jer oni nisu uštednici, nego služe samo za pravedniju raspodjelu zajedničkog računa.

- Potrošači više ne mogu čekati. Europska unija je ‘natjerala‘ Hrvatsku na okretanje tržišnom poslovanju, pa unatrag pola godine imamo Zakon o tržištu toplinske energije (ZTTE), u čije donošenje je ROZP bio vrlo aktivno uključen, ali nisu i lokalne samouprave. Ni sada kada imamo zakon, gradovi ništa ne rade na oživotvorenju njegovih odredbi, opravdavajući se da još nisu dospjeli rokovi za obveznu primjenu, zaključuje Tomašić

05. svibanj 2024 12:45