Aktualno
StoryEditor

Devizne pričuve povećane za 18 posto na 125,9 milijardi kuna

07. Kolovoz 2018.

Ukupna aktiva HNB-a krajem lipnja iznosila je 125,9 milijardi kuna što je na godišnjoj razini povećanje za 19,5 milijardi kuna, odnosno 18,3%, objavio je RBA. U odnosu na kraj 2017. ukupna aktiva središnje banke krajem prvog polugodišta niža je za 1,3 milijardi kuna, 1,1%.

Promjene na mjesečnoj - plus 0,2%  - i na godišnjoj razini prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive s obzirom da je njen udio u ukupnoj aktivi blago iznad 99 posto. S obzirom da inozemna aktiva predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva promjenama su pridonijela i tečajna kretanja.

U strukturi inozemne aktive nalaze se plasmani u vrijednosne papire, oročeni depoziti u stranim bankama, efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama, posebna prava vučenja te pričuvna pozicija kod MMF-a koji su u bilanci HNB-a iskazani u kunama. Pri tome su značajne promjene i na mjesečnoj i na godišnjoj razini zabilježene u stavci oročeni depoziti u stranim bankama (pad na mjesečnoj razini za 17,5% te rast na godišnjoj za 16%) koji u strukturi inozemne aktive čine udio od 24%.

>>>RBA: Bruto međunarodne pričuve na rekordnih 16,5 milijardi eura

S druge strane, stavka plasmani u vrijednosne papire u devizama, koja u strukturi inozemne aktive čine udio od 65%, zabilježila je godišnji rast od gotovo 13%. Bruto međunarodne pričuve izražene u eurima zabilježile su u lipnju rast na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Nakon što je u svibnju zabilježen izraženiji rast na mjesečnoj razini kao rezultat devizne intervencije središnje banke odnosno kupnje deviza od banaka u lipnju je taj rast bio umjereniji, 0,5%.

U odnosu na lipanj prošle godine zabilježen je rast od 19% ili 2,7 milijardi eura. Iznos međunarodnih pričuva najčešće se promatra u odnosu na vrijednost uvoza roba i usluga te u odnosu na dospjele kratkoročne obveze po osnovi inozemnog duga. Vrijednost međunarodnih pričuva odgovara za pokriće robnog izvoza u sljedećih oko osam mjeseci dok je minimalna optimalna razina tri mjeseca.

>>>RBA: Krediti stanovništvu porasli na 121,8 milijardi kuna

S druge strane, prema HNB-ovim projekcijama otplate bruto inozemnog duga one u potpunosti pokrivaju trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima u iznosu od 5,7 milijarde eura koje dospijevaju do kraja ove godine. Dakle, trenutni iznos međunarodnih pričuva dostatan je za uspješno provođenje financiranja eventualnih neravnoteža u bilanci plaćanja te provođenje stabilne monetarne politike, odnosno održavanja stabilnosti tečaja.

Analitičari RBA očekuju kako će do kraja godine bruto međunarodne pričuve biti na razini od oko 17 milijardi eura. U pasivi bilance HNB-a primarni novac s udjelom od 74,1% zabilježio je blagi rast na mjesečnoj (1,3%) uz rast na godišnjoj razini za 22,4% dosegnuvši tako 93,4 milijardi kuna. Pri tome je značajan doprinos rastu na godišnjoj razini došao od povećanja gotovog novca izvan kreditnih institucija te depozita kreditnih institucija koji zajedno čine udio veći od 92% a zabilježili su godišnje stope rasta od 10,9% odnosno 30,2%, zaključuju analitičari.

28. rujan 2024 23:06