Aktualno
StoryEditor

Dolar ojačao prema jenu, oslabio prema euru

28. Travanj 2024.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, pri čemu je tečaj dolara prema euru oslabio, dok je prema japanskom jenu dosegnuo novu najvišu razinu u 34 godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,03 posto, na 106,09 bodova. Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti skliznula 0,3 posto, pa je cijena eura porasla na 1,0690 dolara. No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 2,4 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 158,33 jena, novu najvišu razinu u 34 godine.

Visok tečaj dolara posljedica je procjena da američka središnja banka neće ove godine smanjiti kamatne stope tako agresivno kako se još nedavno očekivalo. Tijekom tjedna objavljeno je da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao 1,6 posto godišnje, znatno ispod očekivanja analitičara i najsporije u gotovo dvije godine. S druge strane, inflacija je u tom tromjesečju dosegnula 3,4 posto godišnje, dok je u prethodnom kvartalu iznosila 1,8 posto.

Još nedavno očekivalo se da će Fed početi smanjivati kamatne stope od lipnja, no postaje sve jasnije da središnja banka zbog povišene inflacije neće žuriti sa smanjenjem kamata. Trenutno su sasvim splasnuli izgledi da će Fed smanjiti kamate prije ljeta, dok se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata u rujnu iznose 58 posto.

S druge strane, na sjednici prošloga tjedna čelnici japanske središnje banke odlučili su ostaviti nepromijenjenu poticajnu monetarnu politiku.

Kako je tečaj jena prema dolaru potonuo na najniže razine u 34 godine, japanske vlasti već tjednima upozoravaju da bi mogle intervenirati kako bi spriječile daljnje slabljenje jena. No, to zasad nije zaustavilo poniranje jena.

07. svibanj 2024 19:14