Aktualno
StoryEditor

Donosimo ‘elitni‘ recept za rast prihoda od 50 posto. Gdje je tu vaša tvrtka?

03. Siječanj 2019.

Iako smo ulaskom u EU kao država povećali svoju vidljivost i prepoznatljivost, još uvijek vjerujemo da smo vrlo sitna riba u velikom europskom gospodarskom bazenu, čija kretanja nitko ne primjećuje. Međutim, kako bi rekao Đorđe Balašević: ‘Netko to od gore vidi sve’. Na adrese hrvatskih srednjih tvrtki koje ambiciozno grabe naprijed, stižu pozivi za sudjelovanje u elitnoj poslovnoj zajednici, točnije Elite programu kojeg je pokrenula Londonska burza. Malo se u Hrvatskoj o tome pisalo no u elitno društvo do sada je primljeno deset hrvatskih kompanija, tri su već završile program, četiri još uvijek kroz njega prolaze, a prije mjesec dana primljene su još tri.

Elitov ekosustav dizajniran je na način da pomogne ambicioznim kompanijama da naprave iskorak i strukturiraju se za daljnji rast kako bi bile konkurentnije na globalnom tržištu. Elitnu zajednicu čini više od  tisuću tvrtki, preko 200 svjetskih savjetnika i jednako toliko investitora i pod uvjetom aktivnog sudjelovanja cijelog menadžmenta, tvrtkama je omogućeno širenje znanja i razmjena iskustva te prezentacija same tvrtke pred širom zajednicom investitora i vrhunskih stručnjaka. No ono što je možda važnije od samog umrežavanja i stjecanja znanja jesu konkretni pokazatelji poslovanja tvrtki prije i nakon Elite programa. - Hrvatske tvrtke pokazale su se vrlo angažiranima i nakon završetka programa podigle su ključne pokazatelje poslovanja – prihod prosječno za 48 posto, a broj zaposlenih prosječno za 45 posto – istaknula je Marta Testi, čelna osoba za Elite Europe unutar Grupe London Stock Exchange.

U nastavku donosimo popis odabranih tvrtki koje su u Elite ušle uglavnom putem posrednika -  Unicredita, odnosno Zagrebačke banke koja, prema jasno zacrtanim kriterijima Londonske burze, poziva svoje klijente da se pridruže programu. Tvrtke Tokić i Span (koja je u program ušla bez posrednika),  Londonska burza rado uzima kao primjere kompanija koje su vrlo uspješno implementirale u poslovanje sve što su naučile, što se vidi i u njihovim konkretnim pokazateljima rasta. Čelni ljudi osam tvrtki s nama je podijelilo svoja iskustva i ispričalo detaljno koje su benefite imali od programa, o čemu možete čitati u aktualnom tiskanom izdanju Lidera.

 

Tvrtke koje su završile program:

Tokić, Novi Agrar, Span

Tvrtke koje završavaju program:

CROZ,  Real Grupa, Verso Altima Grupa, Alarm automatika

Nove tvrtke u programu:

Ivicom Consulting, Oprema i Metal Product

 

Kriteriji Londonske burze za ulazak u ELITE program

Kvantitativni:

  • Godišnji prihod od 5 do 10 milijuna eura s minimalnim prošlogodišnjim rastom od 15%
  • EBITDA iznad 10%
  • Ostvarena neto dobit

Kvalitativni:

  • Visokokvalitetna i ambiciozna kompanija s ubrzanim rastom i budućim potencijalom
  • Aktivno sudjelovanje u programu
  • Implementacija novostečenih znanja u poslovanje
  • Menadžment s ugledom i kredibilitetom
  • Kvaliteta poslovnog plana

Opširnije saznajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

27. travanj 2024 16:21