Aktualno
StoryEditor

ECB mora pojačati nadzor kreditnih rizika u bankama u eurozoni

12. Svibanj 2023.

Europska središnja banka (ECB) mora pojačati nadzor kreditnih rizika u bankarskom sektoru i postrožiti kapitalne zahtjeve za zajmodavce s većim rizikom, upozorio je Europski revizorski sud (ECA) u izvješću objavljenom u petak.

- Unatoč pojačanim naporima u nadzoru kreditnog rizika banaka i problematičnih kredita - ECB nije pojačao mjere nadzora banaka s tvrdokornim problemima kreditnog rizika, zaključili su revizori.

Bankama s većim rizikom ECB nije odredio ‘proporcionalno veće kapitalne zahtjeve‘ i nije ništa poduzeo kada se pokazalo da banke nemaju odgovarajuće postupke za rješavanje problematičnih kredita, upozorili su.

Priznali su ipak da su se problematični krediti u bankama pod nadzorom ECB-a smanjili.

U nizu preporuka pozvali su na snažniju procjenu rizika banaka, učinkovitiju analizu i upotrebu svih raspoloživih nadzornih ovlasti.

ECB je prihvatio preporuke, ali je naglasio da bankama pokušavaju dati vremena za rješavanje problema loših zajmova, a ne nuditi poseban tretman.

Više od 110 velikih banaka u 21 zemlji-članici EU-a, uključujući 20 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro i Bugarsku, obuhvaćeno je ECB-ovim režimom supervizije, uspostavljenim nakon financijske krize 2008. godine.

16. travanj 2024 00:49