Aktualno
StoryEditor

Europska komisija odobrila do 34,5 milijardi eura državne pomoći Uniperu

21. Prosinac 2022.
Uniper foto Shutterstock

Europska komisija dozvolila je njemačkoj vladi isplatu pomoći posrnulom uvozniku plina Uniperu do 34,5 milijardi eura, kao dio plana nacionalizacije kompanije, objavio je Bruxelles u srijedu.

Komisija je prošli tjedan odobrila nacionalizaciju tvrtke, a financijskom će se potporom otvoriti put  prema ostvarenju tog cilja.

Na izvanrednoj skupštini u ponedjeljak dioničari su dali suglasnost za stabilizacijske mjere dogovorene s njemačkom vladom i dosadašnjim većinskim dioničarem, finskim Fortumom. 

Financijskom potporom Uniper će se održati na životu, omogućit će mu se nastavak opskrbe kupaca i izbjeći ozbiljni poremećaji na njemačkom tržištu plina.

Njemačka vlada planira dokapitalizaciju za osam milijardi eura, izvijestila je Europska komisija. Do 2024. godine planirana je i daljnja potpora Uniperu do 26,5 milijardi eura.

Uniper je u ozbiljne teškoće zapao zbog obustave opskrbe ruskim plinom. Kompanija je ruski plin morala zamijeniti skupljim plinom iz drugih zemalja, nastojeći ispuniti svoje ugovore.

28. travanj 2024 01:53