Gotovo dva tjedna prije uobičajenog roka započela je berba u Feričancima jer je vrući kolovoz pospješio zrenje ranih sorti.
Berba je tradicionalno započela rajnskim rizlingom i zweigeltom, a nakon toga bere se graševina. Do kraja rujna treba obrati još bijeli pinot, chardonnay frankovku, syrah, crni pinot, merlot, cabernet sauvignon. Od ukupno 160 hektara vinograda, 130 hektara je rodnih, a na njima će ove godine ručno brati stotinjak berača. Upravo je ručno branje specifičnost Feravina i to je jedina veća vinarija u Hrvatskoj koja u berbi ne koristi strojeve.
>>>Feravino: Ivan Maričić novi predsjednik Uprave
„Unatoč klimatološki iznimno zahtjevnoj godini prinosi su iznad očekivanih, zdravstveno stanje grožđa i cjelokupnih nasada je izvrsno, a zbog kontroliranih agrotehničkih zahvata poput defolijacije i prorjeđivanja grozdova, izvedenih u pravo vrijeme na odabranim položajima, kvaliteta je također iznimna“, kaže Amalija Liović, voditeljica Odjela vinogradarstva u Feravinu te dodaje kako je suhi i vrući kolovoz izvukao maksimum iz grožđa. Sve su to vrlo važni preduvjeti za još jednu sjajnu vinogradarsku godinu koja će dati odlična vina.
>>>Vina Feravina predstavljena engleskim aristokratima
Feričanačka berba grožđa sastavni je dio turističke ponude Feravina. U njoj će se ove godine od 3. do 26. rujna moći okušati svi koji traže drugačiji način odmora, ljubitelji su pitome prirode, vole vrhunska vina, pravi su gurmani ili su u potrazi za atraktivnim team building programima. Nakon natjecateljskog dijela berbe u okruženju prekrasnih slavonskih šuma, druženje se nastavlja u Vincilirskoj kući, jedinstvenom ugostiteljskom objektu na obroncima Krndije. Feravino gostima nudi mogućnost obilaska vinarije i Starog podruma iz 1804. uz stručnu pratnju enologa, školu za vinoljupce, obilazak vinograda i vinske ceste.