Aktualno
StoryEditor

INFOGRAFIKA: Vlada pojeftinjuje ovrhe i vraća ih sudovima. Evo ključnih promjena

11. Srpanj 2019.

Vlada RH je na današnjoj sjednici  predstavila i u Hrvatski sabor poslala prijedlog novog Ovršnog zakona.

- Zakon je donošen detaljno i sa širokim krugom konzultacija. Želimo ostvariti nekoliko ciljeva. Uključili smo sud kao dio procesa ovrhe. Drugo, uvodi se i načelo kontradiktornosti. Znatno se smanjuju troškovi, tri puta za sporove niže vrijednosti, a za pet puta za sporove više vrijednosti - rekao je premijer Andrej Planković. Istaknuo je kako je ovo četvrti korak za rješavanje problema blokiranih.

-Rezultati su vidljivi. Od 325.000 blokiranih prošle godine, sada ih ima 259.000. Iznos novca u blokadi, bez kamata, bio je 43,7 milijardi kuna, danas je 16,3 milijarde. To su efekti dosadašnjih zakona. S novim zakonom šaljemo poruku da ovom problemu pristupamo na sveobuhvatan način. Čak 87 posto ovrha odnosi se na relativno male iznose duga i temeljem toga smo krenuli u izmjene ovoga zakona - naglasio je premijer Plenković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković održao je kratku i jasnu prezentaciju svih promjena koje su napravljene u novome zakonu.

-Uskladili smo zakon s presudama EU. Prvo, javni bilježnici u sustavu ne mogu donositi rješenja o ovrsi, a druga promjena je da manjka kontradiktornosti, odnosno da se donose rješenja, a da se ovršenik nije o tome mogao izjasniti - rekao je Bošnjaković.

- Ovrhu vraćamo na sud. Jako je važno – da želimo brzi i ekonomični postupak. To tako i propisujemo. Brzinu temeljimo na automatizmu, propisat ćemo obrasce za podnošenje prijedloga. Klasičan oblik papira više neće postojati. Veliki je broj ovrha danas, a vjerujemo da ih ubuduće neće biti toliko. Važno pitanje je i zaštita dostojanstva dužnika. Sve mjere koje su usmjerene na zaštitu, osnažujemo ih dodano - rekao je ministar Bošnjaković.

Postupak ovrhe postaje jeftiniji jer nekih radnji neće biti.

-Popunjavat će se propisani obrasci. Neće biti potvrde ovršnosti neke isprave, sada imamo sustav donošenja predvidivosti troškova kojih također neće biti. O svemu brine sud i rasteretit ćemo poslodavce i HZMO te će to u budućnosti raditi Fina. Povećat ćemo broj primanja koja ne mogu biti ovršena kao što su božićnice, uskrsnice, regresi, jubilarne nagrade, dnevnice, korištenje privatnog auta u službene svrhe, terenski dodatak i tako dalje.

Prijedlog novogo Ovršnog zakona troškovi postupka koji su prije znali dosezati i 10.000 kuna, sad se drastično smanjuju. Na konkretnom primjeru duga od 5.884 kune dosadašnji trošak postupka iznosio je oko 2.500 kuna, a sada bi trebao iznositi 412 kuna.

Cjelokupnu kratku prezentaciju ministra Bošnjakovića s važnim izmjenama možete pogledati OVDJE.

Ministar financija Zdravko Marić je prije same sjednice Vlade rekao kako bi novi Ovršni zakon trebao uobličiti paket zakona, među kojima su Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Zakon o izmjenama zakona o stečaju potrošača i Zakon o otpustu dugova fizičkim osobama.

- Iz djelokruga Ministarstva financija sad je već godina dana od implementacije dva zakona koja su značajno pomogla problematici ovršenih i blokiranih građana, a donijeli smo i onaj zakon koji se tiče jednokratnog otpisa - kazao je Marić dodavši da su napravljene i promjene u Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je integriran u novi Ovršni zakon. Smatra kako se tim zakonima šalje poruka da je Vlada svjesna problematike i da se svjesno ide u novčani otpis dugova.

20. travanj 2024 14:04