Aktualno
StoryEditor

Kanada produljila plaćeni roditeljski dopust s 12 na 18 mjeseci

11. Studeni 2017.

Kanadski ministar socijalnog razvoja Jean-Yves Duclos u četvrtak je najavio da će od 3. prosinca roditeljski dopust trajati 18 mjeseci, umjesto dosadašnjih 12, te da produženi rok neće povećati ukupnu vrijednost naknada, piše The Star.

>>>Francuski očevi zahtijevaju dulji roditeljski dopust

Novopečeni roditelji koji planiraju otići na roditeljski dopust počevši od 3. prosinca tako će moći svoja prava koristiti više mjeseci, međutim mnogi od njih morat će pričekati na odluku lokanih vlasti i svojih poslodavaca prije nego će moći iskoristiti nove beneficije.

>>>Demografija i iseljavanje: Predsjednica ‘proglasila’ izvanredno stanje

Istog datuma na snagu će stupiti i promjene vezane uz benefite koje imaju obitelji njegovatelja, te mogućnost početka korištenja rodiljne naknade 12 tjedana prije rođenja djeteta. Ministar je naglasio da su navedene promjene u kombinaciji s novim modelom isplate dječjeg doplatka kreirane tako da osiguraju obiteljima veću fleksibilnost, te pomognu gospodarstvu u cjelini.

>>>Švicarci referendumom traže najmanje 20 dana plaćenog porodiljnog za tate

Promjena pravila automatski će omogućiti radnicima zaposlenima u bankama, transportnim tvrtkama, javnoj službi i telekomunikacijama da uzmu više slobodnih dana. Do sada je jedino provincija Ontario obećala prilagoditi svoje zakonodavstvo.

04. svibanj 2024 04:21