Aktualno
StoryEditor

Katar i Njemačka sklopili dugoročni ugovor o isporuci ukapljenog plina

29. Studeni 2022.

Katar je objavio da će u budućnosti Njemačku opskrbljivati ukapljenim plinom, a dogovorena je isporuka od dva milijuna tona plina godišnje.

- Katar želi doprinijeti energetskoj sigurnosti Njemačke -  rekao je direktor državne kompanija Qatar Energy, Saad al Kaabi. On je na konferenciji za tisak u Dohi rekao da bi isporuka trebala započeti 2026., a ugovor o isporuci je sklopljen na 15 godina.

Njemački ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck je pozdravio odluku o isporuci.

- Petnaest godina je za nas super -  rekao je Habeck, koji je još u ožujku boravio u Katru kako bi dogovorio isporuke ukapljenog plina kao zamjenu za izostanak isporuka iz Rusije.

Habeck (Zeleni) je ukazao na to da će zbog planiranog ostvarenja cilja klimatske neutralnosti u Njemačkoj, potrošnja od 2040. biti značajno smanjena.

Kako je objasnio Saad al Kaabi, ukapljeni plin bi iz Katra trebao, preko američkog energetskog koncerna ConocoPhillips, koji se nalazi u vlasništvu Qatar Energy, biti dopreman u LNG luku Brunsbuettel, koja je još u izgradnji.

Dva milijuna tona plina je oko tri posto ukupne godišnje potrošnje plina u Njemačkoj. Njemačka je, osim s Katrom, o isporuci ukapljenog plina pregovarala i s tvrtkama u Kanadi i SAD-u.

19. travanj 2024 00:11