Aktualno
StoryEditor

Kineski izvoz naglo usporio u rujnu

14. Listopad 2024.

Kineski izvoz naglo je usporio u rujnu, a posustao je i uvoz, pokazali su u ponedjeljak podaci carinske uprave (GAC), odražavajući pojačane napetosti u trgovinskim odnosima sa zapadom.

Izvoz je u rujnu porastao za 2,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najslabije od travnja. U kolovoz bio je porastao za 8,7 posto. Uvoz je gotovo stagnirao, kao i na kraju ljeta.

Kina je u rujnu bilježila višak u razmjeni sa svijetom od 81,71 milijardu dolara (74,83 milijarde eura), manji za 10 posto nego u kolovozu.

Europska unija uvela je nedavno dodatne carine na uvoz električnih automobila iz Kine, uz obrazloženje da kineski proizvođači imaju prednost pred konkurencijom zahvaljujući državnoj potpori. Peking je nedavno uzvratio carinama na uvoz žestica iz EU-a, ustvrdivši da se prodaju po cijenama znatno nižim od troškova proizvodnje.

U razdoblju od siječnja do rujna ukupna vrijednost kineske razmjene sa svijegom iznosila je rekordne 32,33 milijarde juana (4,18 bilijuna eura) i bila je veća za 5,3 posto nego u istom razdoblju prošle godine, objavila je carinska uprava, prema izvješću Global Timesa.

Vrijednost izvoza uvećana je za 6,2 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2023. godine, na 18,62 bilijuna juana. Uvoz je pak dosegnuo 13,71 bilijun juana, što predstavlja povećanje od 4,1 posto, citira list navode dužnosnika carinske uprave na tiskovnoj konferenciji.

- U cjelini gledano, kineska vanjska trgovina bila je stabilna i u prva tri tromjesečja, s rastom i izvoza i uvoza - zaključio je zamjenik čelnika GAC-a Wang Lingjun.

Vrijednost kineske razmjene s partnerima u inicijativi Pojas i Put dosegnula je 15,21 bilijun juana, što je povećanje od 6,3 posto u odnosu na prva tri tromjesečja 2023. i udio u ukupnoj razmjeni od 47,1 posto.

Vrijednost razmjene sa SAD-om uvećana je za 4,2 posto, a sa EU-om za 0,9 posto, pokazuju podaci.

Naglašavajući kontinuiranu ‘optimizaciju trgovinske strukture‘, piše Global Times, kineski izvoz električnih vozila, litijevih baterija i fotonaponskih proizvoda dosegnuo je 757,83 milijarde juana, s udjelom u ukupnoj vrijednosti isporuka od 4,1 posto, prema podacima GAC-a.

14. listopad 2024 15:53