Aktualno
StoryEditor

Lider prenosi emisiju ‘Revizija - Novinarstvo u sudnici‘ Roberta Zubera s Al Jazeere

28. Siječanj 2019.

Sudske tužbe i visoke kazne koje se dosuđuju protiv novinara i medija tema su emisije Novinarstvo u sudnici Roberta Tomića Zubera koja se emitira na Al Jazeeri u ponedjeljak u 20 sati, a Lider je prenosi u cijelosti u znak medijske solidarnosti, zajedno sa svim vodećim hrvatskim internetskim medijima -  Jutarnji.hr, slobodnadalmacija.hr, večernji.hr, 24sata.hr, index.hr, telegram.hr, News Bar.hr, net.hr.

Medije se sve češće gura na sud jer uobičajeno sredstvo za negiranje netočnih navoda - novinski demanti - kao da više ne ispunjava svrhu. Osobito jer ona nadilazi trivijalnost kao što je ispraviti krivu i prenijeti točnu informaciju. Sada je krajnji cilj obračunati se sa svima onima koji su se usudili o nečemu javno govoriti, nečija djela ili namjere prokazati, a kamoli pokazati toliku drskost i našaliti se. Kao što se neprestano šale u News Baru. Čak ni satiričan karakter njihovih objava nije dovoljan da ih poštedi sudskih tužbi i presuda.

Kako bi se onda moglo očekivati da će ostali mediji biti pošteđeni?

U svakodnevnom radu novinari dobivaju svakakve prijetnje često motivirane željom da se u medijima ne nađe ništa negativno o sugovorniku ili njegovoj tvrtki. "Želim da se o nama piše samo pozitivno, u protivnom ću vas naći!" - samo je jedan primjer prijetnje koju je nedavno primio kolega nakon sasvim bezazlenog pitanja. Neki drugi kolege novinari nažalost nisu bili te sreće da dobiju ‘samo‘ verbalnu prijetnju. Nasilje i prijetnje vode u samocenzuru, a čak i ono što prođe kroz taj filter i bude objavljeno u medijima, začas se nađe na sudu.

05. svibanj 2024 11:12