Aktualno
StoryEditor

Pad japanskog gospodarstva na početku godine nadmašio očekivanja

01. Srpanj 2024.

Aktivnost u japanskom gospodarstvu smanjila se u prvom tromjesečju snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene, objavila je vlada u ponedjeljak u izvanrednom priopćenju, istaknuvši pad narudžbi u građevinskom sektoru.

Japanski BDP smanjio se u razdoblju od siječnja do ožujka za 0,7 posto u odnosu prethodna tri mjeseca, pokazuju novi vladini izračuni. Dosadašnja procjena pokazivala je 0,5-postotni pad aktivnosti. Objava nije bila planirana u službenom kalendaru.

Anualizirana stopa koja pokazuje koliko se BDP smanjio odnosno koliko je porastao unatrag godinu dana, uz pretpostavku o istom tromjesečnom tempu aktivnosti, iznosila je u prvom tromjesečju minus 2,9 posto. Dosadašnji izračuni pokazivali su 1,8-postotni pad aktivnosti u 12 mjeseci do kraja siječnja.

Potražnja u građevinskom sektoru bila je znatno slabija no što su pokazivale dosadašnje procjene, ističu u vladi, citirajući podatke ministarstva za prostorno planiranje, infrastrukturu, transport i turizam. 

Privatna stambena ulaganja smanjila su se u razdoblju od siječnja za 2,9 posto, izračunali su, za gotovo pola postotnog boda snažnije no što su bili izvijestili prije mjesec dana.

Državna potrošnja smanjila se pak za 1,9 posto. Dosadašnji izračuni pokazivali su 3,0-postotni rast. 

Na kraju prošle godine BDP je po novim izračunima stagnirao u odnosu na ljetno tromjesečje kada se bio smanjio za jedan posto.

01. srpanj 2024 14:24