Aktualno
StoryEditor

Plenković: Situaciju s prodajom viškova plina treba do kraja rasvijetliti

13. Srpanj 2023.
Andrej Plenković, Vlada u Saborufoto Ratko Mavar

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da će se situacija s HEP-ovom prodajom viškova plina do kraja rasvijetliti i da će se, ako treba, donijeti neke odluke, a da cijela ta situacija nema nikakav efekt na građane.

- Mi ćemo do kraja na temelju izvješća koja su nam dostavila Plinacro, HERA, HROTE i HEP analizirati situaciju, održat će se saborska rasprava. Želimo rasvijetliti situaciju do kraja i, ukoliko treba, donijeti neke odluke - rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je da cijela ova situacija nema nikakav efekt na građane, da je cijena plina i dalje ista, kao i struje.

Rekao je kako će o toj temi više riječi biti na današnjoj sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, gdje će, kazao je, biti ministar gospodarstva Davor Filipović, predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić, čelni ljudi Plinacroa, HERA-e i HROTE-a.

Plenković je podsjetio da je energetska kriza uzrokovana lani ruskom agresijom na Ukrajinu, što je dovelo do snažnog rasta cijene plina i ostalih energenata.

Zahvaljujući odlukama Vlade, kazao je Plenković, cijene plina i struje u Hrvatskoj ostale su prihvatljive.

- Politika Vlade imala je za cilj sačuvati socijalnu koheziju i spriječiti socijalnu frakturu. U tome je potpuno uspjela. U energetskom smislu cilj je bio da cijena ostane prihvatljiva i da bude dovoljno energenata. Uvijek je bilo dovoljno plina, struje, energenata. Cijene su bile priuštive -  rekao je.

U tome je, dodao je Plenković, važnu ulogu imao HEP. Ta državna kompanija bila je u toj krizi instrument za osiguranje cijene i dovoljne količine plina.

U lipnju je došlo do viška plina u HEP-u, pa je plin prodavan znatno ispod cijene po kojoj je kupljen.

- Vlada je izmijenila odgovarajuću Uredbu i zaustavila to -  kazao je Plenković i ponovio da će se analizirati kako je došlo do situacije u lipnju

19. svibanj 2024 15:07