Aktualno
StoryEditor

Počela berba maslina u maslinicima Agrolagune

07. Listopad 2016.

Počela je berba maslina u maslinicima Agrolagune iz Poreča. Agrolaguna, tvrtka u sastavu koncerna Agrokor, ima 65.000 stabala maslina na 220 hektara u poreštini od kojih se godišnje, ovisno o berbi, može dobiti 130 tona vrhunskog djevičanskog ulja. Najveći maslinik je u Červaru u kojem je 45.000 stabala na 168 hektara. Prvi berači u tom masliniku bili su novinari pristigli iz raznih hrvatskih redakcija. Nakon dobrodošlice i okrijepe istarskim pršutom, sirom i vinom, Suzana Diklić iz marketinga Agrolagune, novinarima je priredila iznenađenje. Iako nitko nije ozbiljno shvatio poziv na berbu maslina jer takvi aranžamani u pravilu znače; dođi, vidi, pitaj i izvijesti, novinari su ipak brali masline. I ne samo brali, nego se u tome i natjecali podijeljeni u tri skupine. Svaka je brala plodove s jednog stabla, a pobijedila je skupina u kojoj su bile novinarke Lidera, Dobre hrane i ekipa HTV-ova centra Pula. Za manje od pola sata ubrali smo 23,4 kilograma maslina iz kojih se može dobiti oko tri litre ulja, a svaki berač je za nagradu dobio bocu vina muškat ruža. Da beračima bude lakše i zabavnije pobrinuo se harmonikaš koji je pokraj maslinika svirao i pjevao istarske pjesme. No loša vijest je da su i u ovom poslu strojevi zamijenili ljude koji će za mjesec dana pobrati sve plodove maslina u spomenutim maslinicima.

Masline koje su novinari pobrali su odmah otpremljene u uljaru gdje je hladnim prešanjem od njih dobiveno ekstra djevičansko ulje. Takav je proces prerade svake urbane masline u Agrolaguninim maslinicima, što prije ode u preradu ulje neće izgubiti ništa na kvaliteti. Inače kvaliteta istarskog maslinova ulja je prepoznata na svjetskoj razini. Svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei proglasio je Istru najboljom svjetskom maslinarskom regijom 2016..

O važnosti Istre kao maslinarske regije i kvaliteti istarskog maslinova ulja govorio je direktor Agrolagune Goran Kramarić, a kroz uljaru je novinare provela Katja Gašparini objasnivši proces prerade masline. Kušali smo izravno u proizvodnji mlado maslinovo ulje, svježe i punog voćnog okusa, koje je samo dvadesetak minuta prije nego što je postalo zlatnozeleni ‘uljopad’ bilo bobičasto voće.

No osim brenda maslinova ulja Ol Istria, Agrolaguna proizvodi vrlo kvalitetna i vrhunska vina koja su dobila brojne nagrade. Vina Laguna se iznimno dobro gastronomski slažu s još jednim proizvodom Agrolagune, istarskim sirom Špin koji se proizvodi u sirani Špin u istoimenoj stanciji u Taru. Godišnje se u sirani proizvede 300 tona tvrdog sira i 100 tona skute. Proizvodnja se odvija u tehnološki suvremenim uvjetima, ali po autohtonom istarskom receptu od mlijeka ovaca i krava s istarskih pašnjaka. U stanciji Špin je kušaonica u kojoj se svi proizvodi Agrolagune degustiraju na jednom mjestu. No osim što ima vrlo kvalitetne i raznovrsne proizvode, Agrolaguna je i ekološki odgovorna tvrtka te sav otpad koji nastaje u proizvodnom procesu zbrinjava, a otpadne vode pročišćava.

22. studeni 2024 20:10