Aktualno
StoryEditor

Poletaev napušta Sberbank

14. Lipanj 2018.

Prvi potpredsjednik uprave Sberbanka Maksim Poletaev napušta kompaniju, a vijest o njegovu odlasku mogla bi biti objavljena tijekom ovoga tjedna, objavio je Reuters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

>>>Poletaev: Blizu smo kompromisu oko nagodbe Agrokora

Poletaev (47) u Sberbanku je od 1995. godine, a za potpredsjednika uprave imenovan je sredinom 2013. godine. Bio je zadužen za niz područja, uz fokus na investicije i korporativno bankarstvo. Prije toga rukovodio je moskovskim uredom Sberbanka, a još ranije bajkalskim.

Razlog odlaska nije naveden, a Sberbanov glasnogovornik odbio je komentirati slučaj.

Reuters napominje da je Poletaev bio ključni izvršni direktor Sberbanka u razgovorima o procesu restrukturiranja duga Agrokora te da bi ugovor o restrukturiranju Agrokorova duga trebao biti sklopljen do kraja mjeseca. Sberbank je, podsjeća Reuters, najveći pojedinačni Agrokorov vjerovnik.

>>>Agrokor: Sberbanku se više ne osporava 3,4 milijarde kuna tražbina

Ruska agencija Interfax, prenoseći Reutersovu vijest, navodi da je Poletaev "nadgledao cijelu poslovnu liniju u Sberbanku specijaliziranu za korporativne klijente" te da je "osobito radio s hrvatskom tvrtkom Agrokor". Interfax podsjeća i da je Poletaev prošli tjedan boravio u Hrvatskoj "gdje se raspravljalo o daljnjem rješavanju situacije" s Agrokorom.

Poletaev je 5. lipnja u Zagrebu, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, kazao da je sastanak s premijerom tražio kako bi razgovarao o poziciji Sberbanka u pregovorima o nagodbi za Agrokor.

"Jako smo blizu postizanja kompromisa oko nagodbe, razgovori su bili vrlo produktivni i razumjeli smo jedni druge", rekao je tada Poletaev u izjavi novinarima.

>>>Sberbank planira smanjiti obujam poslovanja u Europi – Gref

Na pitanje koji su to kompromisi, Poletaev je rekao kako će o tome nakon postizanja nagodbe. Kazao je i da se situacija dramatično promijenila i "mi smo sretni sada jer naši razgovori postaju sve konstruktivniji i nadamo se da ćemo postići nagodbu što prije".

Na pitanje kako vidi budućnost Agrokora i hoće li Sberbank zadržati svoj udjel, Poletaev je kazao kako će dugoročno zadržati svoj udjel. Na pitanje koliki bi udio mogao imati Sberbank u Agrokoru, Poletaev je rekao da je "to ovisi o nagodbi, pitanje je kompromisa i valuacije".

>>>Najveći vlasnički udio u novom Agrokoru imat će Sberbank i VTB Banka

Par dana iza toga predsjednik uprave te najveće ruske banke Herman Gref je izjavio da će Sberbank dobiti 40 posto udjela u Agrokoru nakon konverzije svog duga u udjel, a kazao je i da je banka uključena u listu kreditora koncerna s potraživanjima vrijednim 650 milijuna eura.

04. svibanj 2024 04:37