Aktualno
StoryEditor

Posjetitelji iz Hrvatske i regije oduševljeni prvim danom Greencajta

25. Svibanj 2023.
Greencajt festival_3

Najveći regionalni festival održivosti i ove se godine vratio u prostor zagrebačkog Rougemarin parka i Stare tvornica žarulja (TEŽ) s više od 80 međunarodnih i domaćih govornika i panel ista.  Ispunjene dvorane panela i predavanja potvrdile su izniman interes posjetitelja iz Hrvatske i cijele regije koji su došli iz prve ruke čuti kako pripadnici različitih društvenih skupina doživljavaju ovu goruću temu. Jedinstvena poruka da održiva budućnost nema alternativu ukoliko želimo sačuvati naš planet snažno je odjeknula sa svih panela i predavanja prvoga dana festivala koji je završen fantastičnom svirkom i velikim koncertom Gibonnija. 

Zastupnica u Europskom parlamentu i osoba godine prema časopisu Time, Terry Reintke tako je naglasila važnost balansa socijalnih i klimatskih pitanja.

- Ako želimo zelenu tranziciju, moramo imati zakone, regulative, ali i određene zabrane. Trebamo jednako rasporediti teret odgovornosti -  poručila je Reintke.

U razgovoru jedan na jedan s Nevenom Rendeli Vejzović, pod nazivom ‘Ima li Europa konja za trku?‘ održanom pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, ova aktivistica koja se zalaže za zelenu budućnost kaže da se ugodno osjeća i na ulici demonstrirajući, ali i u političkoj klupi, jer smatra da se to dobro nadopunjuje.

image

Greencajt festival_1

foto

- Jednako trebamo i pritisak na ulicama, ali i ljude koji će sjediti u institucijama i donositi dobre odluke. Treba uzeti najbolje od oba svijeta - izjavila je Terry, koja obnaša dužnost supredsjednice Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza u Europskom parlamentu. 

Akademik prof.dr.sc. Igor Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu, predsjednik Međunarodnog udruženja za globalno zdravlje i glavni urednik časopisa Journal of Global Health upozorio je da planet nije beskonačno velik, što ljudi, nažalost, ne razumiju.

- Kada bismo imali zgradu s dvjestotinjak stanova, koliko svijet ima država, oni koji žive u toj zgradi bi pazili kako bi i buduće generacije mogle živjeti u njoj, jer je to jedina zgrada koju imaju za život. Zašto onda ne brinemo o našoj Zemlji na isti način? -  pitao je Rudan. Podsjetio je da su Ujedinjeni narodi prije dvadesetak godina definirali tzv. Milenijske razvojne ciljeve kojima su sve države dale političku podršku, ali da danas,  dolazi do nazadovanja ili čak kolapsa po pitanju njihova ostvarenja.

- Njihova je primjena ipak jedan od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo susrelo te je važno razmotriti probleme starenja svjetskog stanovništva, zdravstvenu zaštitu najstarijih i najmlađih te siromašnih i ugroženih - rekao je Rudan i poručio da svaka generacija idućoj treba predati planet sa svim resursima s kojima ga je zatekla, a to su: dovoljna količina hrane, čista voda i očuvan okoliš.

Upravo tema ‘Kakav svijet ostavljamo djeci?‘ powered by Kaufland obilježila je kraj prvoga dana. Marijana Batinić, Nevena Rendeli Vejzović, Jelena Veljača, dr.sc. Igor Mikloušić, te moderatorica Ida Prester razgovarali su o sve prisutnijoj klimatskoj anksioznosti kod mladih ali i kod roditelja. Marijana Batinić smatra da je mala doza straha poželjna, jer mobilizira i potiče na djelovanje, dok Jelena Veljača vjeruje da djeca zaslužuju budućnost, a mi im ju, kao roditelji i društvo, imamo obvezu osigurati.

- Istraživanja su pokazala da se oko 80 posto djece osjeća klimatski anksiozno, a na to se naslanja eko ljutnja i eko depresija.  Važno je prihvatiti te emocije i djeci poslati jasne, univerzalne poruke kako bi osjetili razumijevanje, podršku i sigurnost -  rekao je Mikloušić.  Istaknuo je važnost pravilnog informiranja, jer, kako kaže, ‘što više znamo o ekološkim pitanjima, to je niža razina ekološke anksioznosti.‘

Drugi dan Greencajt festivala otvoren je fantastičnim predavanjem vodećeg britanskog stručnjaka za okoliš i inovacije Marka Shaylera, powered by ENNA - Energia Naturalis.

image

Greencajt festival_2

foto

- Industrija je razlog zašto imamo problem održivosti, ali industrija je jedina koja može ponuditi rješenje ovog problema -  rekao je autor knjige znakovitoga naslova ‘You can‘t make money from a dead planet‘, poručivši da umjesto stalnog izražavanja zabrinutosti treba konačno početi raditi na promjenama.

- Ekologija i ekonomija su međusobno povezani - bez raznolike i zdrave ekologije, prosperitetno gospodarstvo nije moguće. Jednako tako, ako posao profitira na štetu održivosti, tretira se na pogrešan način - zaključio je Shayler.

Program Greencajta nastavlja se nizom zanimljivih tema, panel diskusija i predavanja.  Među njima će biti Alessio Terzi, ekonomist pri Europskoj komisiji, Marco Silva, novinar BBC Newsa specijaliziran za teme klimatskih dezinformacija, fizičar i stručnjak za nuklearnu energiju Tonči Tadić, putopisci Hrvoje Jurić i Davor Rostuhar, dok će treće izdanje Greencajta biti zaokruženo dodjelom nagrada Green Prix te koncertom regionalne zvijezde Konstrakta i  benda Zemlja Gruva. Više o Greencajt festivalu doznajte na web stranici www.greencajt.hr te na društvenim mrežama FB, IG.

18. travanj 2024 21:09