Aktualno
StoryEditor

FOTO: Smart Cities - Hrvatski gradonačelnici otkrili koja pametna rješenja pripremaju

09. Travanj 2019.

Okruglim stolom nastavljena je Liderova 5. konferencija Smart Cities - Pametnim rješenjima do održivoga grada na kojem su gradonačelnici i predstavnici hrvatski gradova govorili o inovacijama koje su unaprijedile gradsku upravu i podigle kvalitetu života građana.

Panel su vodili Dario Runtić iz Udruge gradova i Tin Bašić, novinar poslovnog tjednika Lider. Sudionici okruglog stola bili su: Ivan Ivanković, Grad Zagreb, Krešimir Budiša, Grad Split, Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, Željko Turk, Grad Zaprešić i Udruga gradova.

Kako se opamećuje Bjelovar pojasnio je Hrebak na primjeru projekta otvoreni proračun preko kojeg će građanima Bjelovara od idućeg mjeseca biti dostupna informacija o svim računima koje plaća gradska uprava.

[caption id="attachment_381503" align="aligncenter" width="750"] Dario Hrebak, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

- Na ovaj način dižemo demokraciju na višu razinu, a paralelno s otvorenim proračunom provodimo i proces digitalizacije, te ćemo za tri-četiri mjeseca postati potpuno digitalni grad i e-sustavom objediniti sve podatke – istaknuo je Hrebak.

Da opamećivanje gradova usporava nedostatak optičke infrastrukture, istaknuo je Čehok te poručio da će u Varaždinu iduće godine napraviti optičku mrežu za ultrabrzi internet do svakog domaćinstva što će utjecati na rast prihoda gradskog proračuna za više od dva posto. Također je istaknuo kako Varaždin samo umrežavanjem škola intranetom godišnje štedi 100.000 eura.

[caption id="attachment_381497" align="aligncenter" width="750"] Ivan Čehok, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Grad Split je prošle godine uveo Split smart parking, a Budiša ističe da time nije samo riješen problem parkiranja. To je pametno rješenje donijelo i nova znanja i podatke koji gradu koriste, osim u sektoru prometa, i općenito te se taj sustav isplatio za samo godinu dana primjene.

[caption id="attachment_381501" align="aligncenter" width="750"] Krešimir Budiša, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

S kakvim se problemima susreće otočni grad Supetar, posebno u ljetnim mjesecima kad se broj građana višestruko povećava što stvara velike prometne čepove u luci, govorila je Ivana Marković te predstavila uvođenje smart city rješenja koje će taj grad primijeniti tijekom ljetne sezone.

- Gostima će biti dostupne informacije koliki je red čekanja za trajekt i koje je idealno vrijeme kad treba krenuti da se ne stvaraju prometni čepovi – istaknula je Marković.

[caption id="attachment_381500" align="aligncenter" width="750"] Ivana Marković, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Grad Zaprešić trenutačno radi na osnivanju odjela tehničko-tehnoloških operacija kako bi svi procesi bili koordinirani. Osim toga radi se na alternativnim izvorima toplinske energije, a mnogi sektori su opamećeni, istaknuo je Turk.

[caption id="attachment_381502" align="aligncenter" width="750"] Željko Turk, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Najavio je da je u tijeku priprema natječaja za izmjenu sustava javne rasvjete vrijednoga 10 milijuna kuna, kao i  natječaja za reciklažna dvorišta.

Glavni grad Zagreb nema problema kao mali hrvatski gradovi zahvaljujući velikom proračunu, istaknuo je Ivanović. Strategija Smart City Zagreb razvijana je nekoliko godina, objedinjuje šest područja i 27 mjera kojima je dugoročno definiran smjer razvoja Zagreba, a veliki broj pametnih rješenja već je u primjeni.

[caption id="attachment_381499" align="aligncenter" width="750"] Ivan Ivanković, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

20. travanj 2024 11:20