Aktualno
StoryEditor

Svečano je otvoren novi Poduzetnički centar Coworking Pula

23. Listopad 2023.

Nešto malo više od godinu dana nakon polaganja kamena temeljca, u utorak, 10. listopada 2023. godine  svečano je otvoren novi Poduzetnički centar Coworking Pula u Marulićevoj ulici 5.  Radi se o 1.500 kvadrata polifunkcionalnog prostora na četiri etaže, koji će ubuduće služiti svim zainteresiranim poduzetnicima, slobodnim profesionalcima, digitalnim nomadima, te svima onima koji će doprinijeti da isti postane centralno mjesto jačanja jedne nove vrste poduzetničke scene ne samo u urbanom području Pule, nego i mnogo šire.

Za razliku od dosadašnje infrastrukturne podrške poduzetnicima u vidu poduzetničkih inkubatora u kojima je Istarska razvojna agencija potpomagala start i rast poduzetnika početnika, ovdje je naglasak na širenju spektra podrške poduzetnicima u svim fazama njihovog razvoja.

Sama priprema ovog EU projekta uključivala je u počecima i pregovore s nacionalnim tijelima nadležnima za regionalni razvoj i upravljanje državnom imovinom te je Vlada RH u rujnu 2018. godine prepoznala značaj ovog projekta i temeljem ideje osmišljene na inicijativu Istarske razvojne agencije kao nositelja projekta darovala Gradu Puli napuštenu zgradu, koja je danas obnovljena i nadograđena te prenamijenjena u poduzetnički centar.

Prizemlje i međuetaža centra osmišljeni su kao open space, odnosno kao zajednički prostor za rad, umrežavanje i relaksaciju, na drugom katu su uredi za poduzetnike te multimedijalna sala za sastanke i video konferencije, a na trećem je smještena velika dvorana kapaciteta 120 mjesta s izlazom na terasu te pratećim lounge prostorom. Dvorana će se po potrebi moći pregraditi u dva odvojena prostora, tako da će se istovremeno moći održavati više događanja.

Svečano otvorenje centra započelo je atraktivnom igrom svjetla, odnosno postepenim paljenjem rasvjete po katovima, a zatim i na vrlo zanimljivoj fasadi prožetoj svjetlosnim efektima. Simboličku igru svjetla pokrenuli su putem digitalnog medija direktor Istarske razvojne agencije - IDA d.o.o. dr.sc. Boris Sabatti, gradonačelnik Pule dr.sc. Filip Zoričić, istarski župan Boris Miletić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Uslijedili su potom obilazak centra te prigodna obraćanja mnoštvu prisutnih uzvanika, partnera, suradnika i poduzetnika.

Direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti zahvalio se svim suradnicima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi ovog projekta, pri čemu je naglasak stavljen na činjenicu da je unatoč izazovima u vidu raznih poskupljenja, gradnja završena u rekordnom roku te će isto tako sve projektne aktivnosti biti dovršene do kraja listopada ove godine, kada projekt i službeno završava. Posebno je istaknuo suradnju s nagrađivanim arhitektom Brunom Juričićem, koji je osmislio idejni projekt i dizajn interijera te s glavnim izvođačem radova, tvrtkom Lavčević, kao i svim ostalim suradnicima koji su doprinijeli dovršetku izgradnje i opremanja centra te isto tako cjelokupnom timu IDA-e. Sabatti naglašava kako će više od stotinjak poduzetnika ovdje naći svoje mjesto za rad i umrežavanje te obrazovne programe, na više razina, te da će ovaj urbani multifunkcionalni prostor postati središte zbivanja za razne poslovne potrebe.

Završno je naglašeno kako nakon svečanog otvorenja slijedi probni rad centra i testiranje digitalnih usluga za korisnike, te će uskoro na službenoj web stranici centra biti objavljeni svi paketi pogodnosti za buduće korisnike, kao i cjenici te načini prijave za korištenje prostora u centru.

- Coworking Pula će okupljati poduzetnike koji se bave informatičkim tehnologijama i uslugama visoke dodane vrijednosti i koji će biti novi nukleus kreativnih ideja u Puli i Istri. Vjerujem da će Centar biti novi vjetar u jedra startup i poduzetničkoj sceni na ovim prostorima, ali i odličan primjer kako europski fondovi pomažu promijeniti naše gradove, županije i Hrvatsku u cijelosti - naglasio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlić.

Naglasak će u centru biti na opuštenom i suvremenom radnom okruženju te na povezivanju s drugim poduzetnicima, a prvi u  nizu zanimljivih događanja u centru očekuje se krajem listopada ove godine, kada slijedi završno događanje u sklopu programa IdeaHUB mentorstva. Tijekom navedenog događanja bit će predstavljen napredak deset poduzetnika, kojima je zahvaljujući projektu COWORKING PULA omogućena mentorska podrška za rast i razvoj njihovog poslovanja te će biti dodijeljene nagrade za najbolje i najuspjelije poduzetničke priče.

Ukupna vrijednost projekta je 3.639.421,43 EUR, pri čemu 2.441.220,67 EUR bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 893.069,51 EUR Grad Pula te 305.131,25 EUR Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

28. travanj 2024 08:20