Poslovna scena
StoryEditor

Ovo su neobični biznisi u Hrvatskoj

22. Veljača 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

"Čuvar sjećanja s puno predanosti i brižnosti uređuje i održava grobove diljem Hrvatske onda kad Vi niste u mogućnosti. Očistiti i urediti grob, ukrasiti ga cvijećem, zapaliti svijeću tijekom godine ili u posebnim prilikama – učinit ćemo sve što je potrebno kako biste imali osjećaj da ste to učinili sami".

Tako se na svojim stranicama opisuje prva tvrtka u Hrvatskoj za čišćenje i održavanje grobova. Čišćenje grobova, prilično neobičan biznis, zasigurno bi se složili mnogi. Ili, bolje reći, inovativan. Bar u Hrvatskoj. Ali biznis koji raste. Iza njega stoji Elizabeta Planinić, lanjska dobitnica nagrade ‘Mikropoduzetnica godine’, ujedno vlasnica turističke agencije Putuj bolje. Svoje životno iskustvo prije četiri je godine pretvorila u biznis koji raste 30 posto na godinu. Velike ideje, a velike su jer su drugačije i katkad pomalo neobične, često se jave sasvim slučajno. Katkad kriju osobnu priču, katkad okidač mogu biti nesretan događaj, splet okolnosti, trend koji se primjećuje, rupa na tržištu. A katkad samo onaj ‘blink-blink’ u glavi tijekom posljednjega zalogaja za vrijeme ručka koji viče: ‘Kako dobra ideja...! To treba pretvoriti u biznis!’.

Samoukoj kuharici, gastroljubiteljici i svojedobno natjecateljici Masterchefa Martini Župančić ideja je svanula sasvim slučajno. Organizirajući večere i zabave s prijateljima, palo joj je na pamet kako bi bilo dobro da hrana bude i ukusna i zanimljiva. Da bude drugačija. I da, recimo, svijetli u mraku! Razradila je tu ideju i tako je nastao projekt Lumabites. Sada je u fazi razvoja, a dosad je uloženo oko 30 tisuća dolara, usavršen je efekt svjetleće hrane i radi se na tehničkim stvarima. U međuvremenu je s pomoću kredita HAMAG-BICRO-a i Plavog ureda, poduzetničkoga centra Grada Zagreba, otvorila restoran ChevapRolls (ćevap omotan palačinkom) i zaokružila drugi projekt u koji se upustila s pobjednicom Masterchefa Ivom Pehar. I već pregovara s nekoliko zainteresiranih tvrtki te priprema franšizu ChevapRollsa. Smatra, kao što je svojedobno rekla, da će danas upravo inovativnost presuditi kod ulagača.

Inovaciju u kućanskim poslovima od kojih je stvorila poslovnu platformu pronašla je i Željka Maras, koja se iz novinarstva upustila u poduzetništvo. U potpuno neiskorištenome području i nerijetko sivom, kućanskim poslovima, pronašla je novu nišu. Otvorila je servis Jedem doma. I to vrlo profesionaliziran. Funkcionira tako da zaposlenice servisa, domaćice i kuharice amaterke kupuju namirnice u torbama za kupnju s logotipom Jedem doma, kuhaju u uniformama, klijentima daruju staklene posude i vrećice za zamrzavanje također s logotipom te uz jela ostavljaju i lijepo dizajnirane i otisnute upute kako će jela zagrijati te uz njih eventualno skuhati prilog. Mnogi prezaposleni ljudi koji ne stižu kuhati mogli bi ih čak nazvati dobrim vilama.

Možda bi pojedinci dobrim vilama mogli nazvati i ekipu koja im noću dostavlja pivo, čokoladu ili čips. Ili plastične čaše. Ili nešto treće. Gotovo pa u fotelju, i to po cijeni povoljnijoj od one na benzinskoj zbog koje bi se trebalo dignuti iz fotelje. Zagreb ima svoju noćnu dostavu, a od prije godinu dana i Osijek. Dublin dostavu u Osijeku pokrenuo je Filip Krstanović, dostavljač s dugogodišnjim iskustvom u tom poslu, zajedno s kolegama Krunom Lubinom i Renatom Benčikom. Krenuo je s dobro osmišljenom marketinškom kampanjom na Facebooku, vodeći se onom: svi smo se barem jedanput našli u situaciji da nam u sitnim satima i druženjima ponestane cuge. Ili nečega trećeg. Tu se i krije dio odgovora na pitanje kako i zašto baš dostava pića.

– U igri je bila kombinacija prethodnih radnih iskustava, želja za nečim originalnim i potpuno novim, nepostojećim na tržištu, što bi i gradu dodalo novi, urbani sadržaj. Budući da smo svi prethodno imali iskustva u dostavljačkom poslu, ta domena bila nam je jedna od rijetkih bez ikakvih nepoznanica i ona u kojoj bismo od početka mogli pružiti 120 posto – govori Krstanović, jedan od suvlasnika Dublin dostave, koja sve češće postaje i slamka spasa osječkim noćnim klubovima. Robu nabavljaju većinom od velikih distributivnih centara, kod nekih su dobavljača direktni kupci, ali imaju i ugovore s nekoliko manjih, obiteljskih biznisa. Za ljeto planiraju posebnu dnevnu dostavu za gradska kupališta, a dugoročno im je plan prodaja franšize i širenje na Jadran. Kontakti u vezi s tim već su uspostavljeni. Također iz vlastitog iskustva, ali i iz ljubavi prema modi te svjetskim trendovima, Dora Fanjek odlučila se na otvaranje Silver Cluba, prvog studija za najam torbi i modnog nakita u Hrvatskoj. Može se unajmiti više od 500 torbica za svaku prigodu i više od 200 komada modnog nakita. A nakon što nekim proizvodima prođe životni vijek, povoljno ih prodaje klijentu. Planira ponuditi i dizajnerske komade te pokrenuti webshop. Pa i mogućnost za ‘rent-a-dress’.  

Zanimljivih biznisa i nekonvencionalnih ideja integriranih u svakodnevicu ima svuda oko nas: od pretplate na čarape (da, talijanske čarape), prodaja tri komada čarapa u paketu kako bi se stalo na kraj njihovu nestanku, pretplate na donje rublje do ‘rent-a-chicken’. Nekima besmislica, nekima genijalna ideja. Riječi nekoga mudrog čovjeka zaglavljene u internetskim bespućima kažu da mnogo ljudi ne primjećuje priliku zato što je odjevena u radno odijelo i izgleda kao rad. No netko ipak primjećuje. Poneki su poslovni pothvati smiješni, banalni ili ‘pomaknuti’, pa pomislite da nemaju izgleda u budućnosti. No upravo takvi često budu uspješni. Prvi korak prema uspjehu ionako je dobra ideja.

22. studeni 2024 11:47