Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Bankarima i Agrokorovim dobavljačima jednokratan otpis isplativiji od ovrhe

10. Svibanj 2017.

Kad izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak smiri situaciju, kada posloži sve kockice i napravi plan, sigurno će izaći s prijedlogom otpisa - koliko će morati otpisati banke, koliko dobavljači i bez kolikih će poreznih prihoda ostati država - kaže nam jedan analitičar i financijski stručnjak komentirajući situaciju u Agrokoru:  - Iluzija je da će netko proći ‘lišo‘ u toj cijeloj situaciji. Istodobno, svi će se dobavljači, u konačnici, htjeti vratiti na Konzumove police. Jer će Konzum, na ovaj ili onaj način, ostati najjači trgovački lanac u državi. Kad dobavljač na kraju bude suočen s odlukom - jednokratan djelomičan otpis ili srednjoročan gubitak dijela prihoda, mislim da će ipak prihvatiti gubitak i nastaviti poslovati s Konzumom i imati određeni ‘market share‘ – upozorava naš sugovornik.

U slučaju većih Agrokorovih financijskih dubioza povećat će se utjecaj na bilance banaka, a nitko još u svojim prognozama cijele situacije nije ukalkulirao ‘haircutove‘, odnosno otpise na strani dobavljača. Naivni dobavljači, nažalost, nisu svjesni da će i oni morati otpisati neka potraživanja prema Agrokoru, da ih neće moći sva naplatiti.

Najprije financijska izvješća

Dakle, situacija u vezi s Agrokorom vrlo je jednostavna, u načelu, i koraci su jasni – prvo se sva financijska izvješća trebaju dovesti u red. Ako, naravno, postoji neka veća dubioza, a svi zapravo očekuju najgore i nadaju se najboljemu, ona treba biti što prije objavljena zajedno s rješenjem problema. No činjenica ostaje – Agrokorovi dobavljači ne bi trebali očekivati stopostotnu naplatu svojih potraživanja. Nažalost, jer situacija je takva kakva je. Slučajno ili ne, na konferenciji o hrvatskom novčanom tržištu prošloga je tjedna održan vrlo zanimljiv okrugli stol na temu oprosta duga.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.

20. rujan 2024 11:30