Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte o 100 najvećih robnih izvoznika u Hrvatskoj

26. Rujan 2024.

U Liderovoj redakciji patimo od kolektivne alergije na ljetno prebrojavanje svakog turista. Nije to zbog nevoljkosti prema turizmu, koji je apsolutno nezaobilazan element za uspjeh hrvatskoga gospodarstva. Problem je u tome što su mediji odavno progutali kukavičje jaje turizma koje im je politika podvalila kao presudan faktor, ako ne baš opstanka države, a ono bar ključ za preživljavanje zime.

Zbog takve predodžbe o svemogućem turizmu na Liderovu smo portalu početi brojiti šlepere koji se iz hrvatskih tvrtki otpremaju u izvoz. A ti su ​šleperi ​prošle godine u druge države odvezli robu koja vrijedi gotovo šezdeset posto više od ukupnoga turističkog prihoda. Inače, stotinu izvoznika s rang-liste ostvarilo je prošle godine 4,3 milijarde neto izvoza, a svi ostali poduzetnici malo više od pozitivne nule u vanjskotrgovinskoj razmjeni – samo 182 milijuna eura. Drugim riječima, 100 najvećih izvoznika ostvaruje 96 posto hrvatskog neto izvoza! Zato smo im posvetili naslovnu temu novog Lidera.

Od 1165 prijava za koruptivna djela DORH ih je odbacio 1025, a rješenje o provođenju istrage doneseno je u samo 130 slučajeva. Neposredna optužnica podignuta je protiv čak tri osobe. Sudovi su te godine na kaznu zatvora osudili 65 osoba, dok je zatvor zamijenjen radom za opće dobro za 24 osobe. Jedna kazna bila je novčana. Ne piše je li tko završio u zatvoru. Dakle, koruptivna privatno-javna partnerstva uopće nisu rizični pothvati, piše Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, u kolumni ‘Ekonomalije‘.

Sasvim je neopaženo prošla informacija da se predstavljenom poreznom reformom ukida oslobođenje od obveze doprinosa za zdravstveno osiguranje mladih zaposlenika, što je znak za uzbunu za jedan sektor – IT tvrtke, startupove pogotovo. IT sektor je, naime, jedan od najvećih gubitnika porezne reforme.

Nedavno je jedan AI startup u sjemenskoj fazi dobio 150 milijuna, a vrijednost mu se procjenjuje na dvije milijarde. Čini se da se i taj pojam jednoroga ubrzano mijenja. Mislimo da nam neće trebati deset godina, već da ćemo to uspjeti i ranije. Uostalom, već smo desetljeće potrošili u Codeanywhereu, gdje smo dali puno znoja i suza, kaže Ivan Burazin, osnivač startupa Daytona, za kojega se nada da će postati jednorog u manje od pet godina.

U novom broju donosimo analizu kompanije Offertissima, predstavljamo tvrtku Kul In sisačkog poduzetnika Matta Darka Sertića, razgovaramo s Denisom Sabolovićem, partnerom u Inveri, a tu je i priča o nejednakosti u Hrvatskoj gdje bi u slučaju gubitka dohotka pola kućanstava moglo održati standard tek nekoliko dana.

Ovoga tjedna uz Lider stiže i prilog ‘Distributeri i franšize‘.

26. rujan 2024 11:33