Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera otkrijte 10 najčešćih financijskih pogrešaka malih poduzetnika

04. Srpanj 2024.
Lider i prilozi 979 za NL

Često se u tvrtkama, osobitom manjima i srednjima, ne pridaje dovoljna pozornost upravljanju financijama jer se poduzetnici u svakodnevnom žongliranju s mnogo zadataka, od razvoja proizvoda do prodaje i marketinga, ne stignu posvetiti toj iznimno važnoj komponenti. A upravo dobro upravljanje novcem može biti ključan uvjet za preživljavanje u svijetu biznisa. I ne smije biti ostavljeno po strani. U ovotjednoj naslovnoj temi Antonija Knežević donosi 10 najčešćih financijskih pogrešaka malih poduzetnika.

Više nego ikad u proteklih sedam desetljeća čini se da smo u opasnosti zaboravljanja lekcija iz Bretton Woodsa – rekao je 2019. Roberto Azevêdo, nekadašnji prvi čovjek Svjetske trgovinske organizacije (WTO), osvrćući se na rastući trend podizanja trgovinskih barijera između najvećih svjetskih gospodarstava. Suočena s potencijalnim udarom na svoju automobilsku industriju – konkretno, prije svega njemačku – Europska unija sredinom lipnja donijela je odluku o povećanju carina na kineske električne automobile. Tako je odlučila slijediti SAD, koji je još prije dodatno povisio carine na kinesku tehnološku robu, pa je globalni trgovinski rat, započet 2016., dobio novu epizodu. O umiranju koncepta slobodne trgovine piše Tomislav Pili.

Zbog inflatornih pritisaka na trošak rada i nestabilnosti cijena goriva dio tržišta u segmentu usluga cestovnog prijevoza specijalnih tereta štedi na kvaliteti usluge, i to odabirom neadekvatne opreme, smanjenjem propisanih usluga pratnje, prijevozom uz djelomične dozvole ili čak bez adekvatnih dozvola. Pojedini prijevoznici pribjegavaju metodama koje graniče s kaznenim djelima, u razgovoru s Edisom Felićem otkrio je Marin Škufca, suvlasnik i izvršni direktor Liburnije pomorske agencije.

Izvoznici su naviknuti da im za dobre rezultate ni politika ni opća javnost ne odaju priznanje. Ali da će ih se ignorirati čak i kad bi ih se zbog pada od pet posto moglo kritizirati?! Nastavak zanemarivanja zbilja boli, piše ovotjednim ‘Ekonomalijama‘ Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, koji smatra da su industrija i izvoz zanemarena djeca hrvatske ekonomije.

Manuela Tašler piše o liku i djelu Nataše Rapaić, nove predsjednice Uprave Hrvatskog Telekoma i prve žene kojoj je uspjelo doći do hijerarhijskog vrha u toj kompaniji, dok Goran Litvan predstavlja poduzetnika Ivana Vergilasa, ‘riječkog dr. Housea‘ za klima-uređaje, i njegovu tvrtku FRIGO-VE.

Na kraju otkrivamo kako prodati različitim generacijama koje se sve teže međusobno razumiju te uz novi Lider stižu čak dva priloga - E-commerce i Agencijsko bilo.

04. srpanj 2024 07:02