Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte koliko je novca dovoljno za crne dane

22. Rujan 2022.
Lider 886 i top 500

Iako odavno zvuči kao prazna fraza, domaći poduzetnici mnogo su naučili u nekoliko različitih kriza koje je ova ekonomija prošla i itekako su svjesni koliko je važno biti spreman za nepovoljan razvoj situacije. Ukratko, slogan 'nadaj se najboljem, budi spreman na najgore' u Hrvatskoj je apsolviran i velik dio poduzetnika ima rezervu za teška vremena. Ipak, jedinstvena formula ne postoji. Koliko imovine treba spremiti sa strane, ovisi o nizu faktora. Za poduzetnike bi  krizni fond trebao moći pokriti čak dvanaest mjeseci financijskih troškova, što nas je motiviralo da pitamo i poduzetnike i malo jače igrače na tržištu imaju li krizni fond i za koliko mjeseci. Ksenija Puškarić u temi tjedna otkriva koliko je novaca potrebno za crne dane.

Jedan izrazito plemenit i za uspon ljudske rase na vrh hranidbenog lanca ključan koncept u rukama nemušte europske elite pretvorio se posljednjih godina u floskulu kojom se pokušavaju opravdati vlastita nesposobnost i potpuno nesnalaženje u olujnim promjenama na svjetskoj pozornici. Solidarnost ne može biti zamjena za upravljanje, ne može biti prisilna i ne može se tražiti od slabijega. Sve su to, nažalost, postala obilježja 'europske solidarnosti'. O floskulama da se moramo smrzavati svi zajedno piše Gordana Gelenčer.

Nitko ne želi javno iznositi taj problem zato što se svi boje. Ja se ne bojim. Što mi mogu? Dušu i obraz ne mogu mi uzeti. Problem stvara Ivica Jujnović iz Ministarstva prometa, koji najviše koči inicijative da se Pravilnik popravi. Imali smo šest ili sedam sastanaka u Ministarstvu, mnogo razmijenjenih e-poruka, što od mene, što od kolega, ali ništa. U Ministarstvu imamo ljude koji ne znaju raditi svoj posao. Taj je Jujnović, ja ne znam tko ga je postavio, čovjek koji na sastancima viče dok nam tvrdi da nema toga tko će promijeniti Pravilnik, rekao je između ostalog u velikom intervju Edisu Feliću vlasnik Dunavtrans-Vukovara Mario Domazet.

Iako je stečajni upravitelj riješio gotovo sva vlasnička i zemljišnoknjižna pitanja, što je preduvjet za prodaju preostalih dviju robnih kuća, čini se da je državi, najvećem vjerovniku, važnije ne natovariti si na leđa sindikalne prosvjede zbog gašenja Name nego naplatiti svoje potraživanje. Zapravo, kao da svima, osim ostalim vjerovnicima, odgovara 'status quo'. Kompanijsku priču Name i priču o stečaju koji bi se mogao produljiti još koje desetljeće donosi Manuela Tašler.

Kad odrastem, bit ću – jednorog. Ne, ovo nije izjava djeteta opčinjenoga mitskim bićima (bijelim konjem s rogom na čelu), nego san mnogih osnivača startupova diljem svijeta koji žele da njihove tvrtke jednoga dana vrijede milijardu dolara i tako steknu status jednoroga (engl. unicorn). Kata Pranić otkriva tko su sljedeći jednorozi u RH.

Uz sve nabrojeno, u novom broju čitajte 'Kako iskoristiti prednosti klauzule 'ključ u ruke'', novoj proizvodnoj liniji Ferro Preis, osvetničkoj pornografiji te zašto Vladina odluka o zamrzavanju cijena nije u skladu s najmanje dva zakona i Ustavom.

Također, uz novi broj stiže i specijalni prilog 500 najboljih!

18. travanj 2024 15:46