Aktualno
StoryEditor

Xi na samitu G20 iznio prijedlog od tri točke za globalni razvoj

17. Studeni 2022.
xi junping

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je održao govor na I. sjednici 17. samita G20 na Baliju u Indoneziji, u kojem je iznio prijedlog od tri točke, rekavši kako moramo promicati inkluzivniji, univerzalno koristan i otporniji globalni razvoj. Xi je tijekom govora na samitu G20 rekao da Kina podržava pridruživanje Afričke unije Grupi 20.

U utorak je na indonezijskom Baliju započeo 17. samit čelnika država i vlada skupine G20 s pitanjima oporavka svjetskog gospodarstva, svjetskih zdravstvenih sustava i klimatskih promjena u središtu pozornosti. U obraćanju Xi se također dotaknuo tema kao što su produbljivanje međunarodne suradnje protiv bolesti COVID-19 i obuzdavanje globalne inflacije.

Xi je rekao kako Kina surađuje s nekim članicama G20 na tretmanu duga prema Zajedničkom okviru za tretman duga izvan Inicijative za obustavu servisiranja duga G20, pomažući tako relevantnim zemljama u razvoju da prebrode teška vremena. Kineski predsjednik rekao je na samitu G20 kako je sigurnost hrane i energije "najhitniji izazov u globalnom razvoju", nazivajući prekinute opskrbne lance i međunarodnu suradnju "osnovnim uzrokom tekućih kriza".

- Moramo se odlučno suprotstaviti pokušaju politiziranja pitanja hrane i energije ili njihovog korištenja kao oruđa i oružja. Jednostrane sankcije moraju se ukloniti, a ograničenja relevantne znanstvene i tehnološke suradnje moraju se ukinuti -  rekao je.

25. travanj 2024 18:47