Aktualno
StoryEditor

Zagrebačka banka obilježava 110 godina poslovanja

18. Ožujak 2024.

Zagrebačka banka, članica UniCredit Grupe, u ovoj godini slavi veliku obljetnicu – 110 godina poslovanja. Početak postojanja Zabe obilježava se 16. ožujka, na dan kad su 1914. godine u Gradsku štedionicu ušli prvi štediše. Od tada do danas Zagrebačka banka je neraskidivo povezana s gospodarskim, socijalnim i kulturnim rastom i razvojem Zagreba, ali i cijele Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Prateći globalne trendove i tehnološke napretke, Zaba je predana osnaživanju zajednice u kojoj posluje i pružanju najbolje usluge za klijente, kojih danas broji oko milijun.

– Velike obljetnice podsjećaju nas na velike stvari koje su iza nas, trag koji smo ostavili u povijesti i sve one ljude koji su dali i još uvijek daju doprinos u stvaranju banke kakvu danas poznajemo – lidera na hrvatskom tržištu koji je pouzdan partner i poželjan poslodavac. Zato s ponosom čestitam ovu veliku obljetnicu svim bivšim i trenutnim zaposlenicima Zabe te im zahvaljujem na predanom radu. Pred nama su godine novih izazova i prilika u kojima ćemo, siguran sam, na temelju čuvanja i poštivanja naših vrijednosti integriteta, odgovornosti i brižnosti i dalje zasluživati čvrsto povjerenje svih svojih dionika – istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Kroz svoju povijest Zagrebačka banka često je bila prva u implementaciji inovacija i modernih rješenja za svoje klijente. Upravo je Zaba 1989. godine postala prva banka koja je organizirana kao moderno dioničko društvo, a 1995. godine, sukladno zakonskim odredbama, osnovala je Upravu i Nadzorni odbor koji odgovaraju dioničarima. Zaba je i prva hrvatska banka koja je te iste godine uvela kartično poslovanje te je prva među bankama uvrštena na Zagrebačku burzu.

Zagrebačka banka bila je i prva banka u Srednjoj Europi koja je uvela Employee Share Option Programme (ESOP) kao mogućnost zaposlenicima da sudjeluju u vlasničkoj strukturi banke, a 2010. je prva na tržištu u Hrvatskoj predstavila Zelene kredite. Početak prošle godine obilježio je povijesni prelazak na euro kao novu hrvatsku valutu, pri čemu je Zaba bila prva banka u Hrvatskoj koja je omogućila glavne usluge klijentima i nesmetan prelazak na novu valutu.

27. travanj 2024 07:34