Aktualno
StoryEditor

Zemlja kobasica i Angele Merkel je najuglednija zemlja na svijetu

17. Studeni 2017.

Najnoviji Nation Brands Indeks ocijenio je Njemačku kao najugledniju zemlju na svijetu, a anketa je pokazala da nacija nije cijenjena samo zbog svog razvijenog gospodarstva, piše DW. Na tronu zemalja s najboljim imidžem do sada je bio SAD, međutim novi rezultati najboljih 50 zemalja objavljeni u četvrtak svrstali su Njemačku na prvo mjesto.

Istraživanje Nation Brands Indeks (NBI) provodi njemačka tvrtka za istraživanje tržišta GfK i britanski politički savjetnik Simon Anholt, a temelji se na mjerenju javnog mnijenja u svijetu o kvaliteti svake zemlje. SAD je sa prvog pao na šesto mjesto, dok se od drugog do petog mjesta nalaze Francuska, Britanija, Kanada i Japan.

>>>Istraživanje: Zagreb duboko na europskom dnu po kompetitivnosti javnih nabava

Ispitanici su svaku zemlju ocijenili u šest kategorija – lokalno stanovništvo, vlast, izvoz, turizam, ulaganja i imigracije, te kulturna baština. Zemlja kobasica i Angele Merkel u svakoj kategoriji smjestila se među prvih pet mjesta, osim u turizmu gdje je zauzela 10. mjesto.

Javno mišljenje o SAD-u značajno se pogoršalo u odnosu na 2016., pogotovo kada je u pitanju kategorija vlast gdje je sa 19. mjesta pao na 23., što Anholt pripisuje ‘Trump efektu‘ i paroli ‘America First‘. S druge strane, Amerikanci o svojoj zemlji imaju bolje mišljenje no što su imali prošle godine.

>>>Angela Merkel – od kvantne kemičarke do ‘liderice slobodnog svijeta’

Francuska je od prošle godine porasla za tri mjesta zahvaljujući boljim rezultatima u kategorijama vlast, te ulaganja i migracija. Zemlja vrhunskog vina, Balzaca i Voltairea u segmentu kulture zauzela je prvo mjesto. Britanija je usprkos bojazni da će Brexit pogoršati međunarodni ugled zemlje zadržala treću poziciju.

19. rujan 2024 22:29