Biznis i politika
StoryEditor

Agencija Moody‘s podigla kreditne izglede Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu na pozitivne

20. Studeni 2023.
Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

Kreditna agencija Moody‘s podigla je kreditne izglede Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga sa stabilnih u pozitivne, uz zadržavanje Baa2 investicijskog rejtinga, navodi se u priopćenju Grada Zagreba.

Komentirajući odluku agencije Moody‘s, Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, istaknuo je da ‘kreditni rejting  ima važnu ulogu na mogućnosti Grada da unaprijedi usluge i gradsku infrastrukturu jer veći kreditni rejting znači jeftiniji pristup novcu i veći interes ulagača‘.

– Zbog toga smo, unatoč tome što su u Zagrebu najveće plaće, u mogućnosti i dalje zadržati praktički najjeftinije cijene komunalnih i drugih usluga u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj, a u 2024. ćemo moći napraviti i značajne iskorake u kvaliteti usluga za građane – dodao je Tomašević. 

Moody‘s podsjeća da do povećanja kreditnih izgleda Grada Zagreba dolazi nakon istovrsnog povećanja za Republiku Hrvatsku, te su kreditni rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga na istoj razini kao i kreditni rejting Hrvatske.

Napominju i slične dugoročne izglede za makro-ekonomski rast za koje očekuju da će ojačati financijske rezultate Grada Zagreba i doprinijeti nastavku smanjenja duga u sljedećih nekoliko godina.

Nadalje, uslijed uspješnog upravljanja Gradom, Moody‘s navodi niske okolišne, socijalne i upravljačke rizike za Grad Zagreb.

Govoreći o zaštiti okoliša, agencija ističe uspješnu zaštitu od poplave, te u tom smislu nužnost obnove vodovodne i kanalizacijske infrastrukture. Jak demografski profil, najveće plaće u državi i najniža nezaposlenost u Hrvatskoj razlog su niskog socijalnog rizika. Tome pridodaju i visoku razinu pristupa obrazovanju, dobre zdravstvene i ostale ključne usluge.

Niski upravljački rizici, pak, prema agenciji Moody‘s, proizlaze iz dobrog upravljanja Gradom i jakih institucija, a posebno iz visoke vjerodostojnosti Grada zbog mudrog upravljanja financijama, zbog čega Grad stalno ostvaruje uspješne financijske rezultate. 

Što se tiče kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga, na njega prvenstveno utječu rezultati Grada, koji pruža snažnu podršku Holdingu u donošenju i provedbi važnih odluka, kao i ključna uloga Zagrebačkog holdinga u upravljanju gradskim komunalnim uslugama.

– S obzirom na prethodna povećanja kreditnog rejtinga i izgleda agencije Moody‘s te agencije Standard&Poors, ovo je ukupno čak šesto povećanje rejtinga ili kreditnih izgleda Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u mandatu ove gradske uprave – podsjetio je gradonačelnik.

– Ovakva potvrda najvećih svjetskih financijskih agencija najbolje govori o uspješnosti ove gradske uprave u upravljanju Gradom Zagrebom, na što sam iznimno ponosan – zaključio je Tomašević.

01. prosinac 2023 11:34