Biznis i politika
StoryEditor

Alen Voloder, CEMEX Hrvatska: Raste proizvodnja betona i cementa

26. Rujan 2022.
Alen Voloder

U sklopu ankete za Liderovih 500 najboljih o budućnosti poslovanja Cemexa, progovorio je Alen Voloder predsjednik Uprave

S obzirom da CEMEX izvještava konsolidirano, interno je pravilo kompanije ne komentirati rezultate pojedinih operacija. Što se nas u Hrvatskoj tiče, ove godine bilježimo rast proizvodnje i porast prihoda i u segmentu betona i u segmentu cementa te očekujemo dobre rezultate na kraju godine.

Građevinski sektor već nekoliko godina raste pod utjecajem stambene gradnje i razvoja infrastrukturnih projekata. Nadamo se da će se to i nastaviti, kao i da će više truda biti uloženo u obnovu građevina oštećenih u potresima. Što se tiče procjene kretanja BDP-a, teško je reći što nas očekuje u sljedećoj godini s obzirom na geopolitičku situaciju i rastuću inflaciju. U srpnju je Hrvatska narodna banka procijenila da će u ovoj godini BDP rasti za oko pet posto, dok će u sljedećoj godini taj rast biti usporen na 2,5 posto.

Trenutačne rizike koje donosi porast cijena i otežano poslovanje u lancima nabave CEMEX na globalnoj razini nastoji umanjiti uspostavljanjem dugoročnih partnerskih ugovora i okvirnih sporazuma kako bismo osigurali povoljne troškove sirovina, logistike i energije. Energija je za nas bitno pitanje i u procesu dekarbonizacije našeg poslovanja pa zato ulažemo u korištenje obnovljivih izvora energije. Primjerice, unutar postojećeg investicijskog ciklusa planiramo gradnju fotonaponskih elektrana na krovovima naših postrojenja. Kad je riječ o inflaciji, spomenute projekcije HNB-a navode da bi inflacija nakon ovogodišnjih 9,4 posto u idućoj godini mogla usporiti na 4,6 posto, što je svakako nešto što je izuzetno bitno za očuvanje održivosti industrijske proizvodnje. Unatoč svemu navedenom, inflacijski efekti su toliki da će utjecaj na naše rezultate biti neizbježan.

CEMEX-u je globalni prvi prioritet očuvanje zdravlja i sigurnosti naših ljudi i svih koji s njima dolaze u dodir u našim poslovnim odnosima. U skladu s tim se i dalje ponašamo kad je pitanju pandemija COVID-19, odnosno primjenjujemo sigurnosne protokole usklađene s trenutačnom epidemiološkom situacijom. Teško je predvidjeti što će se dalje događati s razvojem pandemije. Svi se nadamo da će uskoro završiti, a u međuvremenu ne preostaje nam ništa drugo osim poštivati zaštitne mjere i ponašati se odgovorno.

25. travanj 2024 14:39