Biznis i politika
StoryEditor

Alketbi podnio kaznene prijave protiv Peruška, Vujnovca i cijelog upravnog odbora Fortenova grupe

01. Listopad 2023.
6-retro fortenova - fABRIS pERUŠKOfoto Ratko Mavar
U tri kaznene prijave opisuje se na koji način upravni odbor, u kojem manjinski dioničar ima većinu, donosi odluke na štetu Fortenova Grupe te time osigurava direktnu dobit tvrtkama iz sustava Enna grupe i tvrtkama poslovnih partnera Pavla Vujnovca

H.E. Saif Jaffair Markhan Alketbi, koji neizravno posjeduje 41,82 posto  u Fortenova grupi kroz tvrtku SBK ART, podnio je tri kaznene prijave protiv vodstva Fortenova grupe: Fabrisa Peruška, Damira Spudića, Pavla Vujnovca i ostalih članova upravnog odbora kompanije te kompanija Open Pass, Enna Fuit i ostalih zbog nanošenja gospodarske štete Fortenova Grupi.

Podnio je i zahtjev za privremenom mjerom kojom bi se  onemogućilo njegovo izvlaštenje i spriječilo daljnje poteze upravnog odbora kojim se nanosi šteta kompaniji i smanjuje njezina vrijednost.

Kaznena prijava protiv članova upravnog odbora i tvrtke Enna Fruit opisuje postupak kojim je Enna Fruitu osiguran lukrativan poslovni odnos na štetu Fortenova grupe, odnosno Konzuma Plusa i Mercatora sklapanjem ugovora o posredovanju u nabavi, a kojim se povećavaju troškovi nabave Konzuma i Mercatora. Istovremeno se Enna Fruitu osigurava izniman rast prihoda i dobiti te imovinska korist od 1,95 milijardi kuna.

U drugoj kaznenoj prijavi upozorava se da manjinski dioničar s 28,14 posto kupljenih za 150 milijuna eura kontrolira Fortenova grupu te štetnim odlukama o prodaji imovine, ugovorima o najmu te ugovorima o nabavi umanjuje vrijednost kompanije radeći za interese jednog dioničara. Upravni odbor Fortenova grupe donosi odluke koje su tvrtki Open Pass i tvrtkama povezanim s tim društvom tako su osigurale nepripadnu imovinsku korist ne manju od 100 milijuna eura.

Upravni odbor je ugovorima o prodaji nekretnina Konzuma plus nanio direktnu štetu Fortenova grupi, navedeno je u trećoj kaznenoj prijavi. Nekretnine u Radničkoj ulici i na Črnomercu prodane su ispod tržišne cijene uz nepovoljno ugovoreni najam tvrtkama čiji su vlasnici poslovno povezani s tvrtkom Open Pass, a čime je umanjena vrijednost Fortenova grupe.

H.E.Alketbi pravnim putem, kao najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe,  pokušava zaštititi svoja vlasnička prava te transfer imovine i dobiti Fortenova grupe na tvrtke koje kontrolira Pavao Vujnovac i njegovi poslovni partneri.  

- Upravni odbor Fortenova Grupe donosi odluke na štetu kompanije te su nezakonito i cinično iskoristili prednost privremenog statusa SBK-Art-a, kao subjekta pod sankcijama. Koristili su činjenicu da SBK-Art, kao najveći dioničar Fortenova Grupe, ne može osujetiti te odluke, kojima se grubo krši zakon. Protiv toga ću se boriti svim pravnim sredstvima u nastojanju da zaštitim ne samo svoja vlasnička prava već i interese Fortenova grupe. Ugovorima o najmu, prodaji imovine, ugovorima o posredovanju u nabavi te ostalim odlukama upravnog odbora u kojem Open Pass, koji posjeduje manjinski udio u tvrtki, kontrolira četiri od sedam članova, nanosi se direktna šteta kompaniji u korist tvrtki u vlasništvu Pavla Vujnovca i njegovih poslovnih partnera.

Pokušaj prodaje Fortenova grupe kroz proces kojeg je menadžment tvrtke započeo krajem travnja ove godine nije ni na koji način imao za cilj dobrobit same tvrtke. I danas postoji ozbiljan rizik da kompanija padne u  ruke samo jednog suvlasnika. Fortenova grupa je strukturno važna kompanija s utjecajem na egzistenciju milijuna ljudi u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zato se ne može i ne smije prodati kroz zakulisni dogovor. Vjerujem u Fortenova Grupu, njezin potencijal te nudim kvalitetno rješenje za budućnost Fortenova grupe, kojim će podmiriti svoje obveze i otkloniti potrebu za prodajom vitalnih dijelova tvrtke. Žalosti da je refinanciranje dogovoreno uz obvezu prodaje strateških tvrtki Fortenova grupe poput Belja, PIK-a Vinkovaca i VUPIK-a,  ključnih za hrvatsko gospodarstvo. Imam rješenje koje osigurava stabilnost i razvoj Fortenova grupe te sam spreman i dalje ulagati u tvrtku, što sam istaknuo i u svojem pismu investicijskoj kući Lazard - rekao je Alketbi.

Pozadina slučaja

H.E. Saif Jaffar Markhan Alketbi kroz vlasništvo nad tvrtkom SBK Art, neizravno posjeduje 41,82 posto u Fortenova grupi. Tvrtku SBK Art kupio je 31.listopada 2022. godine i  od tada tvrtka nema rusko vlasništvo niti je pod ruskim utjecajem. U vrijeme kada je kupio tvrtku SBK ART, kompanija nije bila na listi sankcija EU.

H.E. Alketbi je državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata i priznati poslovni čovjek u svojoj zemlji, koji nikada nije bio podvrgnut sankcijama. Odgovoran je za vođenje niz investicijskih društava i ulagač je u brojne tvrtke.

H.E.Alketbi je Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio Ustavnu tužbu te zatražio donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom Fortenova grupe u Hrvatskoj. Od Ustavnog suda traži da utvrđivanje povrede prava vlasništva, sprječavanje nepovratne štete njegovom vlasništvu u Hrvatskoj, donošenje privremene mjere kojom će se zabraniti raspolaganje imovinom Fortenova grupe u Hrvatskoj, kao i da  naloži Vladi Republike Hrvatske da poduzme korake da se tvrtka SBK Art ukloni s popisa sankcioniranih subjekata.

SBK Art, ranije je ove godine, podnio je  zahtjev Općem sudu Europske unije u cilju da se ukloni pogrešno izrečena sankcija SBK ART-u i uvjeren je u uspješni završetak tog sudskog procesa, koji je u tijeku.

Fortenova grupa, nakon pokretanja procesa prodaje krovnog društva, nije obavijestila niti pozvala H.E. Saif Jaffair Markhan Alketbi na sudjelovanje u procesu, unatoč njegovom izričitom zahtjevu da to učini.

H.E. Saif Jaffair Markhan Alketbi spreman je ponuditi visokokvalitetno ‘alternativno rješenje‘ za kompaniju sa svrhom promicanja najboljih mogućih interesa kako za samu Fortenova grupu tako i za gospodarstvo Republike Hrvatske. U tvrtku je odlučio uložiti još u listopadu 2022. jer vjeruje u snagu i potencijal Fortenova grupe, u čiji razvoj je spreman i dalje ulagati.

28. travanj 2024 21:04