Biznis i politika
StoryEditor

Bank of Japan podigla kamatnu stopu na 0,25, najvišu razinu od financijske krize 2008.

31. Srpanj 2024.

Japanska središnja banka podigla je svoju referentnu kamatnu stopu na 0,25 posto odlučivši tako pooštriti monetarnu politiku i prepoloviti svoje mjesečne kupnje obveznica.

S obzirom da je američka središnja banka, Fed, spremna krenuti u suprotnom smjeru i napokon spustiti kamatne stope sa trenutnih rekordnih razina, zaoštravanje monetarne politike japanske banke smanjiti će jaz u kamatnim stopama koji je doveo do rekordne slabosti jena što je velik pomak za globalna valutna tržišta.

Kamatna stopa japanske središnje banke trenutno je na najvišoj razini od globalne financijske krize 2008. godine dok je prije ovog tjedna iznosila u rasponu od nula do 0,1 posto. Naime, središnja je banka u ožujku okončala svoju politiku negativnih kamatnih stopa nakon desetljeća povremene deflacije.

Bank of Japan (BoJ) također je priopćila da će smanjiti svoj mjesečni program kupnje obveznica vrijedan šest bilijuna jena, što je oko 39 milijardi dolara, na oko tri bilijuna jena od siječnja do ožujka 2026. godine.

Rast inflacije

No, vratimo se na kamatnu stopu. Njeno povećavanje uslijedilo je nakon neuobičajeno otvorenih komentara vladinih dužnosnika posljednjih tjedana i to na račun BoJ-a koji, kako su govorili, nikako da ukine svoju ekstremno labavu monetarnu politiku i zaustavi pad jena.

- Banka je ocijenila prikladnim prilagoditi stupanj monetarne prilagodbe iz perspektive održivog i stabilnog postizanja ciljane inflacije od dva posto. Pogodni financijski uvjeti nastavit će čvrsto podržavati gospodarsku aktivnost – stoji u priopćenju središnje banke.

Uoči ove odluke, trgovci su bili podijeljeni oko mogućnosti da BoJ podigne kratkoročne kamatne stope, a neki su ekonomisti upozoravali na povećanje stope nakon niza slabih ekonomskih pokazatelja.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane, porasla je 2,6 posto u odnosu na lani, premašivši cilj BoJ-a od dva posto u 27 uzastopnih mjeseci. Međutim, japansko gospodarstvo smanjilo se u prva tri mjeseca ove godine jer su pad jena i sve veći životni troškovi utjecali na potrošnju kućanstava.

- Izuzetno je razočaravajuće što je BoJ odlučio djelovati ignorirajući pritom slabe ekonomske pokazatelje. Normalizacija japanskog gospodarstva bila je vrlo nesigurna do sada, ali BoJ ju je sada dodatno otežao – komentirao je za FT ekonomist UBS-a Masamichi Adachi.

Japanska središnja banka do ožujka 2026. očekuje inflaciju od 2,1 posto umjesto 1,9 posto koliko su ranije prognozirali.

16. rujan 2024 21:35